Hrabra Lola

Ispisala je stranice istorije kročivši u indijski hram, da bi joj porodica zabranila da ponovo kroči u svoj dom

Od petoro braće i sestara, njih četvoro više ne pričaju s njom. Policija je prati poput sijenke – zbog njene sigurnosti.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Joanna Slater - The Washington Post / thelily.com

Foto: Sameer Raichur / time.com

Prošlog je mjeseca Kanakadurga, 39-ogodišnja Indijka, zajedno sa drugim ženama (a ponajviše jednom od njih) učinila istorijski podvig.

Pisale smo vam o tom hrabrom činu koji je uzdrmao i poremetio decenijama staru tradijciju koja je branila ženama menstrualne dobi da kroče u Sabarimala hram, jedan od najsvetijih hindu hramova:

ŽENSKI ZID: Više od pet miliona žena u koloni dugoj 620 kilometara protiv menstrualnog tabua

Dakle, da rekapituliramo.

Dvije su žene kročile u pomenuti hram, i na taj način stavile svoje novopečeno pravo, koje je uspostavljeno odlukom Ustavnog suda, a koje jasno kaže da žene sve dobi mogu da kroče u isti, na test. Mjesecima su, doduše, isto pokušavale, ali su silom bile odvraćane.

Kanakadurga, majka dvoje djece iz konzervativne porodice u Sjevernoj Indiji, plaća cijenu pisanja tih stranica istorije.

Naime, odmah po povratku kući, sa jednog od najvećih podviga ovog vijeka, njena ju je svekrva pretukla. Završila je u bolnici, i porodica joj je zabranila povratak u njihovu kuću, kao i viđanje sinova.

Kada je došla kući (iz bolnice), Kanakadurgu su dočekala zaključana vrata, a sinove je muž odveo u novu kuću koju je tek iznajmio. Morala je da ode u sklonište.

Nakon sudske odluke, u njenu korist, odlučna je da se vrati kući, iako četvoro od petoro braće i sestara više ne pričaju s njom, a policija je prati poput sijenke – zbog njene sigurnosti.

Takve i slične posljedice snose žene koje se bore protiv ustaljenih društvenih pravila i tradicije svugdje u svijetu.

Foto: telegraphindia.com

I tako je nastavljena kontroverza sa Sabarimala hramom, od tradicije preko sudnice i ulice pa do samih kuća.

Kanakadurga nije revolucionarka, nikada to nije ni htjela biti. Njena je porodica do dana današnjeg odvaja tokom menstrualnog ciklusa, jer je smatra nečistom, kao i svaku žena tokom tih dana.

“Ja dolazim iz jedne tradicionalne porodice”, prenosi The Lily, dok su joj oči zasjale posebnim ponosom. “I uradila sam to što sam uradila.”

Ona je završila trgovačku školu, a nakon toga je završila u dogovorenom braku. Oduvijek je voljela poeziju, ali kada je poželjela da ode na jednu konferenciju poeta, posvađala se sa suprugom, jer on smatra da poštenoj ženi na takvim okupljanjima nije mjesto, objasnila je ona za The Washington Post, odakle su htjeli da stupe u kontakt s dotičnim, ali je on odbio saradnju.

Kada je Viši sud donio odluku u septembru prošle godine, a kojom je, podsjećamo, ženama uzrasta od 10 do 50 godina dozvoljen ulazak u pomenuti hram, i kako je bila u dosluhu sa drugima ženama na društvenim mrežama, ohrabrila se da im se ipak pridruži, ali se bojala da to saopštiti mužu.

Upoznala je Bindu A., profesoricu prava, koja će postati njen partner u ovom istorijskom pohodu. Prvi put su pokušale da uđu u hram još u decembru, ali su odustale nakon što ih je spriječila grupa protestanata.

Naredni su put ipak uspjele. U pratnji policije, doduše.

Odmah je uslijedio je odgovor sveštenika – zatvorili su hram i odradili proces pročišćavanja. Uslijedili su sukobi između onih koji podržavaju promjene i onih koji podržavaju tradiciju. Jedna osoba je stradala.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije