Radoznala Lola

Saudijska Arabija upravo: Aplikacija omogućava muškarcima da prate svoje supruge

Sećna i nasmijana porodica. Gledaju u laptop. Neka ih aplikacija čini izuzetno srećnima. A kako i neće kad će jednim klikom muškarci moći da prate žene u porodici, a bogami i da ograničavaju njihovo kretanje.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: alaraby.co.uk

To je ujedino i jedna od fotografija koja prati novu aplikaciju u virtuelnim šopovima, gdje ih je moguće preuzeti, te uz nekoliko klikova uvijek i svugdje biti u mogućnosti praćenja kretanja žena – Saudijska Arabija, danas.

Pomenuta aplikacija koja, dakle, omogućava muškarica da prate, ali i ograniče kretanje svojih žena, naišla je na oštru kritiku javnosti, usmjerenu prvenstveno na oglašivače koji su dozvoili njeno plasiranje.

Dakle, živimo u vremenu u kojem koristimo tehnologiju za oglašavanje diskriminacije među polovima, šta?!

Saudijskim ženama više nije dovoljan “čuvar”, kako nazivaju mušku osobu od koje traže dozvolu za podizanje dokumenata, stupanje u brak i slično. (Obično je to otac ili muž, eventualno brat, pa čak i sin.) Sada, dakle, imaju i virtuelnog čuvara koji ovom stvarnom šalje poruke o kretanju njegove štićenice.

Foto: rappler.com

Čuvarevo ime (sada opet pričamo o onom virtuelnom) je Absher, što u prevodu znači “da, gosopodine”, a plasirala je ga je sama vlada Saudijske Arabije. I Google Play store i Apple app store nude opciju preuzimanja ove aplikacije.

Moralne dileme, dakle, nema, i nije im izgleda ni mjesto u tehnologiji i razvoju.

I taman kada je princ Mohammad bin Salman preuzeo vođenje ove zemlje od svog oca, te smanjio restrikcije u oblačenju, proširio opcije ženama u zapošljavanju i ukinuo zabranu vožnje automobilom, tamošnje su žene vraćene korak (ili više) unazad.

Saudijkama je dozvoljeno da voze automobile, ali ih još uvijek smatraju neprijateljima države

Mnogi kritičari tvrde da, dokle god se pomenuti zakon o “čuvarima” ne ukine, ne možemo ni govoriti o promjenama i napretku, generalno. Ali, naravno, kako je on duboko sjedinjen sa kulturom ove zemlje, a samim ti i sviješću njenog naroda, stvari će ići znatno teže.

Jer, kako je i sam princ prošle godine rekao za Tajms:

“Moraćemo da iznađemo način da se ovo riješi, a da ne naštetimo porodicama i kulturi.”

I dalje se čeka odgovor Google-a i Apple-a, mada, njihova je aplikacija tek posljedica, a ne i uzrok ovih društvenih prilika.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije