Radoznala Lola

Cvijet je najljepši kad je neubran

Cvijet je najljepši kad je neubran novi je umjetnički projekat u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa British Council-om.

Redakcija

Foto: Sandra Dukić / MSU RS

Ranijih godina saradnja između ove dvije institucije je Banjaluci omogućila značajne i veoma posjećene izložbe Dejmijana Hersta „Nova religija” i Grejsona Perija „Taština malih razlika”.

Ideja ovog umjetničkog projekta, koji u fokus stavlja dijalog između djela britanskih umjetnica iz kolekcije British Council-a i umjetnica iz lokalnih kolekcija, potekla je iz British Council-a, koji su podstakli kustose pet regionalnih institucija da rade zajedno kako bi u svojim zajednicama otvorili pitanje zastupljenosti žena umjetnica u kolekcijama i njihove vidljivosti na savremenoj sceni.

Svaka od ovih izložbi ima različite konceptualne okvire, u zavisnosti od sadržaja ili problematike kojom se bavi, tj. od radova koji se pridružuju.

Sarah Lucas , Autoportert sa prženim jajima,1996.

Percepcije prvenstveno ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade.

Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične, tj. da se uvijek radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi.

“Takođe, korištenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku, međutim, predstavljaju drugačiji uglovi posmatranja, a potom i drugačiji stavovi, uslovljeni pomenutim kontekstima”, navode iz MSU RS.

Izložba u Banjaluci nazvana je po djelu Sandre Dukić, jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica “Cvijet je najljepši kad je neubran”, kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu.

Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno-istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije