Hrabra Lola

Upoznajte djevojke koje su se suočile sa seksističkim barijerama – licem u lice

Tako što su slijedile svoje snove.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: SADOF ALEXANDER - one.org

Foto: ONE / Facebook

Ni jedna djevojka ne sanja o tome da je udaju još kao dijete, gdje joj se ujedino negira i pravo na edukaciju ili gdje joj muž, kojeg dakle nije ni ona sama odabrala, prenese neku polnu bolest. Ali upravo to jeste stvarnost miliona djevojaka koje žive u ekstremnom siromaštvu. I krajnje je vrijeme da tu društvenu pojavu zovemo pravim imenom: seksizam.

Upravo zato slavimo djevojke poput Fione (Phiona), Dijnabe (Dieynaba) i grupe djevojaka poznatih kao “The Restorers” (“Povratnice”), koje ruše baš te seksističke barijere u svojim zajednicama, te se bore za sve djevojke – da dobiju budućnost kakvu zaslužuju.

Fiona Mutesi

Words of wisdom from "the Queen of Katwe"

What’s this chess champion's secret to success?Knowing the right moves, of course! ♘

Gepostet von ONE am Dienstag, 14. August 2018

Kada je imala tek devet godina morala je napustiti školu jer njena porodica nije mogla da plati troškove iste. Nedugo potom, pronašla se u udruženju šahista. Do 2012. godine postala je trostuka juniorska šampionka u Ugandi.

Možda vam njeno ime zvuči i poznato. O njoj je snimljen film 2016. godine – Queen of Katwe!

Trenutno radi na sticanju univerzitetske diplome, ali i utiče na druge djevojke u svojoj zajednici, gdje je osnovala šahovski klub za djevojčice.

Dijnabe Sidibe

Senegal's First Female Graffiti Artist

This graffiti artist is breaking barriers for girls and women in Senegal!? ? ?

Gepostet von ONE am Samstag, 7. Juli 2018

Dijnabe je bila zaljubljenik u slikarastvo još od malena. Mnogi su, uključujući i njenu majku, vjerovali da ženi ne treba biti dozvoljeno da slika. I umjesto da popusti ona je, naravno, nastavila da slijedi svoj san, samo da bi postala najbolji umjetnik grafita u Senegalu.

Foto: ONE / Facebook

Svoju umjetnost koristi upravo da promoviše prava žena i suočava se sa pomenutim seksističkim barijerama, licem u lice. Plasira jake poruke koje inspirišu na slolidarnost te pomaže ljudima da shvate kako su žene zapravo marginalizovane.

“Povratnice”

The Restorers

FGM is a big problem that affects girls across the world. So, how do you end it? These brilliant youths have a great idea.?

Gepostet von ONE am Montag, 2. Juli 2018

Stejsi Ovino (Stacy Owino), Pjuriti Ačing (Purity Achieng), Ajvi Akinji (Ivy Akinyi), Sintija (Synthia) Otieno i Makrin (Macrine) Atien su uvidjele nepravdu koju je zajednica prouzrokovala ženama. Odlučno su krenule u “vraćanje nade mladim djevojakama” te su osnovale aplikaciju I-cut, koja opskrbljuje djevojke potrebnim informacijama o medicinskoj pomoći  i/ili sigurnosnim centirma i slično.

Jer u ovakvom svijetu živimo:

'When I grow up…'

These girls are acting, but it’s a reality faced by millions of girls globally. Turn your outrage into action this #DayoftheGirl, because #PovertyisSexist → http://bit.ly/2NzqncJ

Gepostet von ONE am Dienstag, 9. Oktober 2018

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije