Radoznala Lola

50, pa šta!: Kako su Francuskinje uzvratile udarac piscu koji je rekao da voli mlada ženska tijela

Pre neki dan večerala sam sa grupom Parižanki kada je neko pomenuo francuskog pisca Jana Moa.

Redakcija

Izvor: The New York Times / nedeljnik.rs

Foto: tech2.org

Za stolom je brzo izbila svađa. Jedna žena tvrdila je da Moa ima pravo da kaže svoje mišljenje, ma koliko ono bilo odvratno, dok su druge insistirale na tome da bi trebalo samo da umukne.

Moa nije neonacista, niti rasista. On je samo prošlog meseca u razgovoru za francuski Mari Kler priznao da ga ne privlače žene koje imaju 50 godina, već da više voli Azijatkinje u dvadesetim godinama.

“Telo 25-godišnjakinje je neverovatno”, objasnio je Moa. “Telo 50-godišnje žene nije nimalo neverovatno.”

Zaljubiti se u 50-godišnjakinju za njega ne dolazi u obzir: žene u tim godinama za njega su nevidljive.

Njegove reči nisu posebno šokantne. Nije tajna da neki stariji ljudi žele mlađe žene. Kada su istraživači iz Univerziteta u Mičigenu pratili poruke na američkom sajtu za upoznavanje, otkrili su da su najtraženije 18-godišnjakinje, dok su muškarci najpoželjniji oko pedesete godine (tačno koliko ima Moa), prenosi Nedeljnik tekst magazina The New York Times.

Ovo nije čak ni isključivo stvar muškog pogleda na svet. Žene i same često smatraju da mlado telo izgleda bolje: modni editorijali u istom broju Mari Klera predstavljaju modele koji samo što su izlašli iz adolescentskog doba.

Ja nemam 20. Ja ne želim da imam 20 godina i prokleto sam kul!

Ipak, Moa je pokrenuo medijsku buru, pošto su ga sredovečne žene napale u tekstovima, podkastovima i na društvenim mrežama.

“Ne izgledaš ni dan mlađe od 65”, jedna žena mu je napisala na Tviteru. “Nadam se da ćeš biti usamljen do stote”, tvitnula mu je druga. Vređale su njegove spisateljske sposobnosti i njegove podočnjake, sve vreme polemišući o njegovoj ranjenoj psihi. Najbolje dosetke štampale su se u magazinima. (Nekoliko francuskih kritičarki posebno se osvrnulo na piščevu naklonost prema Azijkama i sugerisalo da se on verovatno loži na stereotip o njihovoj submisivnosti.)

Na stranama magazina osvanule su fotografije sredovečnih glumica koje fantastično izgledaju kako bi opovrgle Francuzov stav o starijim ženama. Žene su se čak same nudile na proveru. Jedna 52-godišnjakinja, francuska spisateljica, postavila je fotografiju svoje zadivljujuće zategnute zadnjice, a zatim je isto uradilo još stotine žena, makar prema rečima Jana Moa. (“Želeo bih da 50-godišnjakinje prestanu da mi šalju fotografije svojih zadnjica i grudi”, rekao je Moa.)

Foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Moa je i ranije provocirao javnost svojim izjavama. Ovog puta je, međutim, počinio dupli greh: neelegantnost i indiskretnost. Kao javna ličnost on je trebalo da igra ulogu “zavodnika” koji koketira sa publikom. Kada je rekao da ne bi spavao sa nekima od njih, to je pokvarilo raspoloženje. A u zemlji koja živi po maksimi da ne treba reći uvek istinu, znati šta ne treba reći – i koje delove svog života bi valjalo sakriti – predstavlja ključnu socijalnu veštinu.

Moa je pokušao da objasni da je on sam zarobljenik svojih sklonosti i straha od starenja. Njegove veze sa mlađim ženama često se bolno završe nakon samo nekoliko meseci, a on obitava u večitoj adolescenciji. “To nije nešto na čemu mi treba zavideti, to je tužno”, rekao je u jednoj francuskoj emisiji. Njegova nova knjiga govori o patnji nakon raskida veze.

Spavaća soba nekada je bilo mesto na kojem su Francuskinje vladale, ali #MeToo ih je učinio osetljivijim na diskriminaciju sa kojom se neprekidno suočavaju. Istraživanja pokazuju da je mnogo verovatnije da Francuskinja posle 50. godine ostane seksualno aktivna nego njena vršnjakinja iz Amerike. Francuzi stvar posmatraju malo drugačije: svi imaju pravo na seks i ljubav, a “sve godine su lepe”.

Bake koje to uopšte nisu

Ipak, biti žena koja stari nije jednostavno. Potrebne su vam delikatna unutrašnja podešavanja da biste kontranarative držali pod kontrolom i ostali “bien dans votre âge” – odnosno da biste bili u redu sa svojim godinama.

Otuda kolektivno zadovoljstvo što je francuskom piscu neko pokazao gde mu je mesto. On i Mišel Uelbek, francuski pisac čiji su glavni likovi često revoltirani starenjem žena, predstavljaju “poslednji red erotske maskuline moći koja je sve manje i manje društveno prihvatljiva”, napisala je za francuski Liberasion novinarka Sesil Doma. Pariske novine i magazini – koje mahom uređuju žene koje Moa smatra nevidljivim – izgledaju kao kontranapad: na naslovnoj strani magazina Gala, 51-godišnja Džulija Roberts (“50, pa šta!”, stoji u naslovu), a na naslovnoj strani francuskog časopisa Elle TV voditeljka Karin Le Maršan (50).

Reklama za Musée de l’Homme, muzej antropologije u Parizu, prikazuje kostur Lusi, star 3,2 miliona godina. “Neverovatna žena starija od 50 godina”, stoji u opisu.

Moa insistira da za njega ima nade. Do trenutka kada bude imao 60, 50-godišnjakinje će izgledati mladoliko. Nisam sigurna da će ga bilo koja od njih čekati.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije