Hrabra Lola

Ova žena izrađuje lutke za oboljelu djecu – svaka liči na mališana kojem je namijenjena!

Amy Jandrisevits, iz Viskonsina, je pokrenula kućnu radionicu s plemenitom misijom.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: A Doll Like Me - Facebook

Ona, naime, od djetinjstva izrađuje krpene lutke, a kako je profesionalno okrenuta radu s najmlađima, vremenom je poželjela da kreira nešto drugačije, a ipak posebne igračke. One s oznakom “A Doll Like Me” (Lutka kao ja).

Njena misija je da pravi lutke koje imaju iste karakteristike kao i njihovi/e vlasnici/e sa poteškoćama u razvoju, invaliditetom, nekim rijetkim oboljenjem ili trenutno imaju neke zdravstvene probleme ili tegobe.

Na tu ideju je došla spoznavši da u svijetu lutaka nedostaje baš takvih, sa kojima bi se pojedina djeca mogla poistovijetiti, kako se ne bi osjećala isključenima iz tog svijeta karakterističnog za odrastanje generacija i generacija.

Amy Jandrisevits / Izvor: A Doll Like Me – Facebook

Tako je, prije četiri godine, u vrijeme kad je već godinama radila kao personalni asistent u pedijatrijskoj onkologiji, poželjela da izrađuje ove reprezentativne igračke za mališane.

“Čak i dok sam radila kao socijalni radnik, smatrala sam da je važno da djeca imaju lutke, da je taj osjećaj bliskosti jako bitan za njih. Lutke su terapijske na mnogo načina, što ne vjerujem da baš u potpunosti razumijemo. A svako bi trebao da ima lutku koja izgleda baš kao on!”, navela je Amy na svom Facebook profilu.

Ona je brzo shvatila da lutke ne izgledaju kao njeni pacijenti.

“Jednog dana sam shvatila da gusta kosa lutaka i savršeno zdravlje nisu realna slika djece s kojom radim. Teško je reći djetetu da su lutke realan prikaz ljudi, ali da oni nikada neće vidjeti neku koja izgleda poput njih”, dodala je Amy.

Izvor: A Doll Like Me / Facebook

Izvor: A Doll Like Me / Facebook

Izvor: A Doll Like Me / Facebook

Ove igračke nisu samo lijepe, već mijenjaju živote mnoge djece. Svaka lutka koju izradi je jedinstvena, baš kakva su i djeca kojoj su namijenjene.

Amy im posvećuje toliko vremena i pažnje, kako bi svaka lutka što više podsjećala na dijete kojem je namijenjena.

I da, sve ove lutke imaju još nešto zajedničko – svaka je nasmijana.

“Obično, cijena lutke je oko 100 dolara, sa dostavom. Ipak, kada neko ne može da je priušti, nađem način da to uradim. Koliko god da košta i šta god da iziskuje, uvijek pronađem način da svaka lutka završi u rukama ove djece. Jer, ovo je mnogo više od posla”, ističe Amy.

Izvor: A Doll Like Me / Facebook

Izvor: A Doll Like Me / Facebook

Izvor: A Doll Like Me / Facebook

Njene lutke su do sada stigle do više od 300 djece, širom svijeta. Njen krajnji cilj je da njena kućna radinost preraste u zvaničnu neprofitnu organizaciju, kako bi svako dijete u potrebi dobilo jednu ovakvu lutku, izrađenu specijalno za njega.

Uz to, Amy je pokrenula GoFundMe kampanju kako bi prikupila novac za izradu lutaka za onu djecu čiji roditelji/staratelji to ne mogu da priušte, a već sarađuje sa nekim dječijim klinikama, kako bi zajedno lakše došli do mališana na čije bi zdravstveno stanje jedna ovakva personalizovana lutka, koja izgleda baš kao oni, imala pozitivno dejstvo – jer one to sigurno imaju!

Uostalom, uvjerite se i sami:

Dolls For Different Kids

What a brilliant idea! ❤️️??A Doll Like Me

Gepostet von Pretty 52 am Mittwoch, 23. Januar 2019

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije