Naslovna vijest

Možete ugasiti kablovsku, al nećete ućutkati hrabre žene

Opština Brus je sinoć, neko vrijeme, bila bez TV signala.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Twitter

U datom momentu, okupljenima ispred malih ekrana se zacrnilo.

Time je, vjerovatno, spriječen dobar broj moždanih i srčanih udara, vjerovatno se išlo tom logikom kad je neko “presjekao” kabl.

Ti udari bi bili najmanje što bi čovjek mogao da dobije slušajući ono što je zapravo bio povod gašenja sa mreže.

A kako zvaničnici nikad ne propuste priliku da brinu o svom stadu, ovo sa isključenjem TV signala se pokazalo kao najbolji placebo.

Otvoreno pismo žene koja je jednog zvaničnika prijavila za seksualno uznemiravanje

Marija Lukić je, baš u vrijeme kada je u njenom rodnom Brusu, gdje i sad živi, narod ostao bez kablovske, koju uredno plaća, svjedočila o seksualnom uznemiravanju bahatog sugrađanina Jutke. Nije to bilo kakav ili bilo koji njen sugrađanin, to je onaj najvišeg reda, iz fotelje sa samog vrha. Dakle, pred(sj)ednik Opštine Milutin Jeličić, u narodu poznatiji kao Jutka.

Ona je, tokom dva sata, ispričala do detalja kako ju je predsednik opštine Brus seksualno zlostavljao, kako je ostala potpuno sama u svemu, kako se nosila sa shvatanjem da je u toj sredini sve podređeno i sve zavisi od jednog čoveka, koji je u poziciji da odlučuje od sudbinama, zahvaljujući zloupotrebi koncentrisane poličke moći.

Dakle, taman kad je Marija Lukić, na TV Prva u emisji “Život priča” do detalja govorila o tome kako ju je Jutka seksualno zlostavljao, kako je odlučila da o tome progovori javno, da na taj način ukaže da se to ne događa samo njoj te kako je naposlijetku ostala usamljena u toj borbi, kao i u sredini u kojoj caruje misao da lokalni kabadahija može da režira sve, pa i nečiji život i sudbinu, zahvaljujući političkoj moći – koja se odozgo prelila i na njega, u njenom i Jutkinom Brusu je nestalo kablovske.

“Pet minuta pre emitovanja u Brusu je došlo ‘do kvara’ na kablovskoj mreži i sugrađani ne mogu da prate Prva TV. Nadam se da je malo jasnije sve”, objavila je Marija Lukić na Facebook-u.

Marija Lukić u emisiji “Život priča” / Izvor: Prva TV – Screenshoot

Ona je prošle godine pokrenula “lavinu” podno Kopaonika, dajući joj obrise #MeToo pokreta. Nažalost, po nju i druge žene koje su tada javno istupile i rekle kako ih je vrhovni lokalni zvaničnik godinama seksualno uznemiravao, ali, istovremeno, i dovoljno hrabro da javno progovore o tome i pokažu da se tako nešto ne dešava samo tamo negdje daleko, već tu, među nama. Marija je, u međuvremenu, ostala sama s ove strane te borbe. Moć i uticaj, kao i strah su ušutkali sve druge.

Marija je dvije godine radila kao Jutkina sekretarica, tokom kojih je od njega dobila više od 15.000 sms poruka, od kojih je neke kasnije i objelodanila, poruke lascivnog i vulgarnog sadržaja u kojima je poziva da bude intimna s njim, prijeteće poruke kojima ju je ucjenjivao da neće napredovati u poslu.

“Izvini što sam te malo ljubio danas, malo nasilno mimo tvoje želje i volje. Neću više, glupo je što ovo radim jednostrano”, napisao joj je svojevremeno Jeličić, nakon što ju je jednom, pa nasilno poljubio.

#MeToo podno Kopaonika

I onda, taman kad je cijela zemlja trebala iz prve ruke da sazna šta je sve doživjela, nastojeći da namoli svog zlostavljača da poštuje zakonsku proceduru, čime bi njena sestra dobila stalan posao vaspitačice, u Brusu se zacrnilo. Signal je kasnije došao, ali, evo i pola dana kasnije, taj mrak nastavlja da živi, ne samo u Brusu.

Marija Lukić se i danas, nakon svega, suočava sa “žestokim momcima”, lokalnim batinašima, koji prijete i zastrašuju, i kriminalnim miljeom. Sve žene koje su prijavile Jutku su ostale bez posla. Jutka je i dalje na slobodi, kao i na funkciji pred(sj)ednika Opštine Brus, iako mu sude zbog optužbi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje.

Mislim da nakon ovoga i svi vi koji ste isukali one “što je tako dugo ćutala”, “sigurno je i sama tome nečim doprinijela”, “što se ranije nije požalila mužu”, ako niste doživjeli ništa slično, nemate ni najmanje prava da držite slovo i pametujete. Osude kojima zapljuskujete društvene mreže samo dokazuju u kakvom zatucanom svijetu živimo, gdje žrtva redovno završi na stubu srama i izopštavanja svake vrste, a nasilnik , ako je na bilo kojem višem nivou hijerarhije moći, tu i ostaje, nit prezren, nit sam.

Mada, možete imati ne znam kakvu moć, ali istina uvijek nađe svoj put. Možete i ugasiti kablovsku, al nećete ućutkati hrabre žene!

Priča Marije Lukić je ispričana, sa signalom ili bez njega. Hešteg #pravdazamarijulukić je zakotrljan i tu vam više nikakvo isključenje ne može pomoći.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije