Radoznala Lola

Ove su umjetnice XX vijeka potpuno promijenile koncept tetoviranja

Tradicija tetoviranja datira hiljadama godina unazad, širom cijele planete.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: bust.com

Foto: bust.com

Od Ötzi – 12.000 godina stare mumije pronađene u Alpima, budući da su stari Egipćani koristili tetoviranje kao metodu liječenja, pa do… pa svima je jasno koliko je tetoviranje rasprostranjeno kao vid ekspresije i samoekspresije, danas.

Tetoviranje je, dakle, dio tradicije, i samim tim ima izuzetno bogatu i raznovrsnu istoriju. Ne može, naravno, sve da stane tek u jedan tekst.

Stoga ćemo se ovaj put fokusirati na žene koje su transformisale ovaj vid umjetnosti već na samom početku XX vijeka.

Mod Vagner (Maud Wagner) – Prva tatu umjetnica

Rođena je 12. februara 1877. godine u Kanzasu. Kako je potekla iz izuzetno siromošane porodice, nije imala mnogo opcija za budućnost.

Stoga je kao tinejdžerka pobjegla od kuće i pridružila se cirkusu.

Kada je upoznala svog budućeg supruga, Gasa Vagnera (Gus Wagner), 1904. godine, bila je već poznata akrobatkinja. On je bio istetovirani mornar, i nju su odmah privukle njegove tetovaže (ne u tom smislu – više zbog njihove umjetničke vrijednosti). I on je sam pomalo radio tetovaže.

Očaran, Gas ju je pozvao na sastanak i ona je pristala. Pod uslovom da je nauči vještini tetoviranja!

Loteva drži fotografiju svoje majke  / Izvor: Pinterest.com

Dakle, umjesto sastanaka, imali su lekcije. Naučila je klasične metode tetoviranja.

Ubrzo je uradila zanimljivu kolekciju tetovaža na sebi – zahvaljujući upravo Gasovoj poduci. Ali, kada su se vjenčali, ona je napustila cirkus, te su se posvetili tetoviranju.

Nedugo nakon što su se vjenčali, Mod je, 1908. godine, rodila djevojčicu, koja je, nažalost, umrla mjesec dana kasnije. Stoga je, nekoliko godina kasnije, kada su dobili drugu ćerkicu, Lotevu (Lotteva), Mod  izuzetno zaštitnički nastrojena. Zapravo je zabranila svom mužu da je ikada više tetovira, a njihova ćerka, iako je i sama postala tatu umjetnica baš poput roditelja, nikada nije uradila niti jednu tetovažu (na sebi).

Mod i danas slave kao prvu poznata tatu umjetnica u SAD, koja je uticala na mnoge koje su došle poslije nje. Uključujući i…

Mili Hal (Millie Hull) – Majka moderne tetovaže

Mildred Hal je bila zapravo Marvel moderne tetovaže. Tridesetih godina prošlog vijeka je bila jedina žena koja je teovirala u sklopu Bowery grupe, koja je ostala upamćena upravo kao inicijator moderne tetovaže.

Rođena je 1947. godine, a živjela u malo “surovijim” naseljima Njujorka. Napustila je školu sa 13 godina, i pobjegla sa cirkusom (dakle nazire se neki obrazac?!).

Jedan od posjetilaca cirkusa joj je rekao da može zaraditi znatno više kao tatu umjetnica. Upoznala je Čarlsa Vagnera (Charles Wagner) te je uskoro započela bolan proces pokrivanja čitavog tijela tetovažama, u samo NEKOLIKO SEDMICA.

Foto: bust.com

Tokom 30-ih je u jednom intevjuu pričala o tom procesu, te je objasnila da se osjećala primoranom da to uradi da bi mogla zaraditi više novca. Isto tako se šalila na taj račun: “Uglavnom se ne sjećam toga, od posljedica anemije i padanja u nesvijest.”

Dakle, ispekla je zanat i otvorila svoj salon The Tattoo Emporium. (Većina tadašnjih tatu šopova je bila smještena u sklopu drugih šopova, u samom dnu radnje).

Činjenica da je imala svoj biznis je poprilično nevjerovatna. Tada su ovom branšom dominirali muškarci. Pri tom je, kako smo naglasili, živjela i radila u surovijem dijelu grada, dakle – sve je bilo protiv nje. Ali ona nije marila za to.

Kao da je naumila da pokrene jednu revoluciju u ovoj umjetnosti, kreirajući tradicionalne svijetle i hrabre stilove koje danas koristimo.

Nažalost, tragično je okončala. Kako je dugo patila od depresije, 1947. godine je izvršila samoubistvo. Ali njeno naslijeđe i dalje živi.

Džesi Najt (Jessie Knight)

Džesi je još jedna dama iz cirkusa. Zapravo, čitava joj je porodica bila iz te priče. Godine 1933. se sa sestrom i bratom pojavila na BBC mreži sa tačkom gađanja žive mete noževima. To je ujedno bio jedan od prvih prenosa cirkusa na TV-u.

Njena je karijera, doduše, prijevremeno završena, kada je zbog povrede ramena, koje je povrijedila tokom jedne takve tačke, morala da odustane od akrobatskih nastupa.

Tada je oslučila da slijedi očeve stope i da se oproba u umjetnosti tetoviranja. Njen stil je bio odvažan i šarolik. Radila je direktno na klijentovoj koži, bez prethodnog skiciranja i uokvirivanja rada. Uvela je, dakle, i neke novine.

Izvor: Archive and National Maritime Museum Cornwall

Postala je nadaleko poznata, te je čak dobijala priznanja na međunarodnim takmičenjima. Do tada se nije čulo za dobitniCE takvih nagrada.

Otvorila je svoj šop, ali i dalje ova profesija nije bila mainstream, te je nailazila na mnoge poteškoće.

Da stvar bude gora, njezin je muž bio nasilnik. Jednom prilikom ga je ranila kada je pucala u njega, nakon što ju je on gurnuo niz stepenice.

Ipak, ništa ju nije zaustavilo da nastavi da radi ono što voli. Tetovirala je do zaslužene penzije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije