Radoznala Lola

Poražavajuće: Žene ostvaruju tek tri četvrtine prava koja imaju muškarci

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke.

Redakcija

Izvor: Hina, Beta

Foto: Pixabay.com

Istraživanje “Žene, posao i zakoni 2019.” uključuje indeks razlika između žena i muškaraca, utvrđen na osnovu podataka prikupljenih tokom 10 godina iz 187 zemalja svijeta.

Rezultati pokazuju napredak tokom posmatranog razdoblja, iskazan u rastu ukupnog indeksa sa 70 na 75 bodova, od mogućih 100. U Svjetskoj banci pripisuju to poboljšanje ukupno 274 reforme provedene u 131 zemlji kojima se garantuje viši stepen uključenosti žena u svijet rada.

“Reforme u mnogim zemljama korak su u pravom smjeru, ali 2,7 milijardi žena i dalje nemaju istu mogućnost izbora radnih mjesta kao muškarci“, upozorila je privremena predsjednica Grupe Svjetska banka Kristalina Georgijeva.

Među poboljšanjima u Svjetskoj banci izdvajaju prijedloge zakona protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u 35 zemalja, čime su zaštićene dvije milijarde žena. Ističu i ukidanje ograničenja zapošljavanja žena u pojedinim privrednim sektorima.

Ukupno je šest zemalja – Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg – zabilježilo maksimalnih 100 bodova, “što znači da ženama i muškarcima osiguravaju ista zakonska prava na mjerenim područjima”, navedeno je u saopštenju Svjetske banke.

Prije 10 godina nijedna zemlja nije garantovala jednakost žena i muškaraca.

Foto: golubovystock / Shutterstock.com

Za posljednjih 10 godina je u Evropi i centralnoj Aziji sprovedeno 47 reformi, najvećim dijelom u oblasti penzija. Devet zemalja u Evropi je izjednačilo starosnu granicu za odlazak u penziju muškaraca i žena.

“Kada bi žene imale jednake šanse za iskorišćavanje svog punog potencijala, svijet bi bio ne samo pravedniji, već i prosperitetniji. Promjene se dešavaju, ali ne dovoljno brzo“, rekla je Georgijeva.

Indeks regiona je porastao s 80,13 na 84,70. Indeks za Srbiju je 96,88, dok je za Hrvatsku 94,38. Na dnu ljestvice zemalja, s manje od 30 bodova i najizraženijom razlikom u pravnom položaju žena i muškaraca, su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sudan.

U saopštenju Svjetske banke se navodi da postizanje rodne ravnopravnosti nije kratkoročan proces, već zahtjeva političku volju i zajednički rad vlasti, civilnog društva i međunarodnih organizacija, a da su zakonske i regulatorne reforme samo bitan prvi korak.

Uprkos ostvarenom napretku, žene se u mnogim dijelovima svijeta i dalje suočavaju sa diskriminatornim zakonima i propisima u raznim fazama svog radnog vijeka. U 56 zemalja nisu sprovedene nikakve reforme za povećanje jednakosti žena u ovom desetogodišnjem periodu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije