Zabavna Lola

Zaboravite na udruženja ljubitelja knjige, udruženje ljubitelja “Kuvara” je mnogo bolja opcija

Zavoljela sam ideju o udruženju ljubitelja knjiga još 2006. godine, kada sam jedno takvo i osnovala u svom komšiluku.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Katie Bingham-Smith - scarymommy.com

Foto: Everett Collection - Shutterstock.com

Ipak, kada god sam pokušala da se učlanim u jedno ili pak osnujem neko, bili su to promašaji epskih razmjera. A sada znam i zašto: glavni krivac je bila hrana, piše Katie Bingham-Smith za portal Scarymommy.

Problem je bio u tome što smo, nakon što smo popričali o knjizi, i pročitali jedan njen dio, priznali jedni drugima da nismo pročitali dogovorena poglavlja, jer smo imali dječije treninge, pekli smo kolače za školske priredbe, zvali majstore da poprave nešto u kući… Na kraju bi tako sjedili i jeli, te pričali o receptima i hrani, sa sve blagom dozom trača.

Bilo je jasno da moje prijateljice (majke, kao i sama što sam) i ja trebamo izduvni ventil, a čitanje romana (ma koliko zabavan bio) nije najbolje funkcionisalo. Knjiga bi bila bačena u pozadinu i mi bismo počele da jednemo čips i kolače.

Kako se ispostavilo, pogriješile smo jer smo očekivale da ćemo uspjeti preći čitavu knjigu. Umjesto toga, trebale smo se pridržavati svojih instinkta – i držati se samo hrane.

View this post on Instagram

Much love for the chefs and ofc @gordongram ??

A post shared by ????? (@caoilemich) on

Trebale smo ispratiti rastući trend ljubitelja knjiga o pripremi hrane, jer je naprosto briljantan i očigledno je mnogima potreban.

Premisa ove ideje je da okupiš nekoliko prijatelja – i nije bitno da li ste ikada u životu kuhali – ukoliko volite jesti, primljeni ste. Sve je to u svrhu zabave, oduševljavanja nepca i probavnja onih recepata za koje ranije niste imali vremena.

Kada izabrete “Kuhara”, neka svako napravi po jedan specijalitet iz istog, te se okupite i jedite dok ne budete morali otkopčati jedno dugme na hlačama.

Zvuči divno, zar ne? Potrudiš se oko jednoj jela, a dobiješ pravu gozbu. Tvoji prijatelji mogu da okuse nove stvari, a možda se i ti usudiš da spremiš nešto novo što ti je prije djelovalo komlikovano, jer ako neko iz tvog kluba može – zašto ne bi mogla i ti?!

I, ukoliko se bojiš da će tvoj souffle propasti, ili će se tvoj cheesecake razliti, nemoj da te to obeshrabri da se priključiš zabavnom klubu. U ovo doba, kada su naši rasporedi tako stisnuti, spremanje večere za prijatelje može oduzeti mnogo vremena, novca, energije, i da budemo iskreni – mnogi od nas ne žele to da urade.

Ali, imati grupu prijatelja koji su spremni da zauzmu top chef ulogu je savršeno rješenje. Jedanko tako, možete koristiti papirne tanjre i plastični escajg, jer kome još ostane energije za pranje suđa poslije.

Recimo, možete se organizovati ovako – osoba koja je domaćin te sedmice, napravi glavno jelo i javi ostalima, koji dopunjuju trpezu. Naredne sedmice, neko drugi preuzme. I sve tako.

Uostalom, zar ovo nije savršen način da se uživate u hrani, a prethodno ne morate sve sami da spremite. A i možete da uživate u malo humora oko toga šta je kod koga pošlo po zlu pri spremanju nekog specijaliteta.

Prijatno!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije