Lole iz komšiluka

Zašto je danas u Mostaru održana protestna šetnja zbog jedne majke i njene djece?

“Krenuvši sa Španjolskog trga, građani su mirnom šetnjom čije je krajnje odredište bio mostarski Centar za socijalni rad, iskazali nezadovoljstvo radom državnih institucija.”

Redakcija

Foto: bljesak.info

Prenio je to danas Bljesak.info, navodeći da je protestna šetnja održana u znak podrške jednoj majci i njenoj djeci.

Priča je to koja posljednjih dana potresa Mostar i okolinu i koja je na noge digla dobar dio javnosti. Zbog koje se i nama javila nekolicina čitatelja/ki.

Protestna šetnja je organizovana putem društvenih mreža, a sve je poteklo od dvije objave jedne majke iz Mostara, pod profilom Molitva majke, u Facebook grupi Mostarske mame. Oba pisma, u kojima je progovorila o navodnom zlostavljanju svoje djece, možete pročitati ovdje. Nakon što su pisma dospjela u medije, uslijedile su brojne rekacije, a potom i apeli nadležnih da se javnost suzdrži od svake vrste osuda i generalno komentarisanja ovog slučaja, jer je zaštita djece prioritet.

“Naime, istraga o navodnom zlostavljanju djece proteklih dana potresa javnost u Mostaru, koju su o ovom slučaju upoznali pojedini internetski portali objavivši svjedočanstvo majke koja, između ostalog optužuje sustav, da ”ne radi” i štiti počinitelja, a ne žrtve. U međuvremenu je, kako doznajemo, Tužiteljstvo HNŽ obustavilo istragu u ovom slučaju jer je utvrđeno da nema dovoljno dokaza da je počinjeno Kazneno djelo za koje se optuženi otac tereti. Službeni komentar na odluku o obustavljanju istrage iz Tužiteljstva HNŽ nismo mogli dobiti. Javnosti se, kako smo i ranije pisali, zbog osjetljivosti slučaja, zaštite maloljetnika i samog procesa koji je u tijeku, ne može otkrivati više detalja o ovom slučaju, a iz Centra za socijalni rad ranije su za naš portal upozorili upravo na ranjivost ove kategorije”, navodi se u tekstu koji je objavio Bljesak.

Ranije su istakli da im je iz MUP-a HNŽ-a rečeno da nisu imali službene prijave o navedenom slučaju, a da policija djelovati može samo ukoliko optuženi prekrši zabranu Suda.

”Jasan je i poriv građana da se obrate medijima, ali treba dati šanse i institucijama da odreagiraju. U ovakvim slučajevima treba biti jako oprezan, jer prepiske po društvenim mrežama i medijima nisu dobar način ‘za otkrivanje istine’. Tako se samo dodatno ugrožavaju djeca te se krše njihova prava i interes. Jer ako se događalo zlostavljanje, bit će gore što će svi znati da su djeca žrtve, što može izazvati i nove vidove zlostavljanja”, poručeno je iz Institucije ombudsmana ljudska prava BiH, a prenio Bljesak.

Pojedini navode da su raniji tekstovi o ovom slučaju pobrisani sa svih ostalih portala koji su objavili, a mi želimo vjerovati da je to posljedica navedenih apela da se mediji i javnost suzdrže od objava koja se tiču identiteta kako djece, tako i roditelja, ali i svih drugih detalja koji se tiču ovog slučaja, dok ih neko od nadležnih ne objelodani.

Kao što želimo vjerovati i u ovdašnje institucije, da će uraditi svoj posao, uprkos navodima da to ne čine. I da razloga za ovakve tekstove više neće biti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije