Naslovna vijestRadoznala Lola

“Momo” iz igrica tjera djecu da sebi naude – kako ih zaštititi

Roditelji diljem svijeta u strahu su od najnovije igre za djecu koja njihove klince potiče na samoubojstvo.

Redakcija

Izvor: bebac.com, 100posto.hr

Foto: washingtonpost.com

Jedna mama ispričala je, tako, da joj je njezin četvorogodišnji sin rekao da mu je igrica naredila da se udari čekićem.

Riječ je o bolesnoj online igrici Momo.

Rachel Kirk bila je prestravljena nakon što joj je sin otkrio da mu čudnovati avatar govori da radi zločeste stvari. Budio bi se usred noći i prestravljeno vikao Momo. Jednom ga je uhvatila čak i kako krade pilule.

Medijima je otkrila da je njezin sin istraumatiziran nakon što je usred YouTube sadržaja djeci počeo iskakati opasni lik. „Rekao mi je da mu momo govori da radi opasne stvari, nađe čekić i ozlijedi se ili da ode u kadu dok u kupaonici nema roditelja. Strašne, strašne stvari.“

Ova mama petero djece nije u svojim strahovima usamljena. Mnoštvo roditelja iz čitave Britanije prijavljuje da im djeca zbog izloženosti ovoj opasnoj igri od straha ne mogu spavati.

Momo je, inače, japanska skulptura čiji su lik preuzeli bolesnici i bombardirali njime preko Whatsappa djecu prije nego su prešli na YouTube.

Vlasti diljem svijeta upozoravaju, u međuvremenu, na opasnost koja klincima prijeti od ove igre.

Momo – lik iz igrice koji je uznemirio roditelje širom sveta, napravljen je kako bi hakeri prikupili lične informacije dece i njihovih roditelja.

Momo je koncentrisan na djecu na društvenim mrežama. Lutka ih ohrabruje da dodaju za kontakt na WhatsApp-u, a zatim ih progoni nasilnim slikama i „kletvama“, prenoci portal Bebac.

Igrica ih ohrabruje na samopovređivanje, a krajnje „uputstvo“ im govori da sami sebi oduzmu život. Međutim, policija u Severnoj Irskoj smatra da bi naslovi poput “samoubilačke igre pogodili Veliku Britaniju” mogli dobiti milione klikova na internetu, ali “ne vide suštinski problem” – prikupljanje podataka da bi bili zloupotrebljeni.

Policija smatra da su Momo očigledno napravili hakeri koji traže lične podatke. “Bez obzira na to ko stoji iza toga, ne može se osporiti da je sadržaj koji se distribuira užasan”, navodi se u pismu.

“Kontakt za kletvu” šalje broj i govori vam da ih kontaktirate na VhatsApp-u. Policija je saopštila da opasnost leži u tome što se djeca osjećaju pod pritiskom da ili izvrše “izazove”, ili zbog pritiska vršnjaka sa kojima u isto vrijeme četuju.

“Ovo je samo trenutni primjer koji privlači pažnju na minsko polje koje je online komunikacija za djecu – u 2017. bilo je to ‘Blue Vhale’ (Plavi kit), sada je to ‘Momo'”.

Iz YouTubea negiraju opasnost

Iz YouTubea, pak, negiraju da su pronašli išta što bi potvrđivalo postojanje opasne igre. Da stvar bude bizarnija, čak i neke državne institucije javljaju da se radi o prevari.

No, Momo i strah koji sije za roditelje je i dalje itekako stvaran.

Roditelji, oprez!

A koliko je prijetnja opasna svjedoči i upozorenje psihologa koji kažu da i samo nekoliko sekundi izloženosti Momo djecu može itekako ozbiljno traumatizirati.

Djeca mlađa od 13 godina, prema njima su, izrazito podložna Mominom negativnom utjecaju. Osjećaju se kao da ih grozomorni lik opsjeda, osobito ako se s njim susreću često, prenosi 100posto.hr.

Kako zaštiti djecu

Nadležni apeluju na roditelje da pored standarnih procedura kojima provjeravaju dijete, u pretraživač instaliraju i Add blocker, koji će spriječiti pojavljivanje gotovo svih reklama na internetu, a samim tim i Momo challenge, koji najčešće viđaju djeca gledajući Pepa Prase i Fortnite.

Veoma je važno objasniti detetu da, kao što na ulici ne razgovara sa nepoznatima, to ne sme raditi ni na internetu. Takođe, savetujemo ‘roditeljsku kontrolu’ na svim uređajima kojima deca imaju pristup, a taj pristup treba odobriti samo i jedino ukoliko i roditelji imaju pristup svakom dečijem nalogu”, naveli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije za Bebeac.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije