Radoznala Lola

Istorijski uspjeh: Pacijent potpuno očišćen od HIV-a!

Neimenovani muškarac iz Britanije postao je druga odrasla osoba na svijetu koja se potpuno očistila od HIV-a, prenosi Guardian.

Priredila: Ana Tomić

Foto: cawee / Shutterstock.com

Naime, HIV virus u tijelu jednog Britanca postao je “neprimjetan” nakon transplantacije matičnih ćelija, što je drugi takav slučaj, piše naučni magazin Nature.

Pacijent iz Londona, kojeg su liječili zbog raka, u posljednjih 18 mjeseci je u remisiju HIV virusa i više ne uzima lijekove protiv njega. Ipak, istraživači kažu da je još rano reći da je pacijent “izliječen” od HIV-a. Na ovom slučaju rade istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Kraljevskog koledža u Londonu, Kembridža i Oksforda, prenosi The Guardian.

Identitet muškarca nije objavljen – poznato je samo da mu je HIV virus otkriven 2003. godine, a devet godina kasnije i Hodžkinova bolest – maligno oboljenje limfocitnog tkiva. Tokom borbe protiv raka on je išao na hemoterapiju, nakon čega je od davaoca otpornog na HIV dobio matične ćelije. I rak i HIV su nakon toga ušli u remisiju, prenosi BBC na srpskom.

Ovo je drugi put da je pacijent koji ima HIV virus nakon takvog liječenja ušao u remisiju. naime, prije 10 godina pacijent iz Berlina imao je transplantaciju koštane srži, takođe od davaoca sa prirodnim imunitetom na virus. Timoti Braun (Timothy Brown) se od tada navodi kao prva osoba koja je “pobijedila” HIV/sidu, iako je na njemu primijenjen mnogo agresivniji pristup liječenja.

“Postizanjem remisije kod drugog pacijenta, koristeći sličan pristup, pokazali smo da slučaj ‘berlinskog pacijenta’ nije anomalija”, navodi profesor i stručnjak za HIV Ravindra Gupta, sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji učestvuje u istraživanju. “U njegovom tijelu virus više ne postoji. Ne možemo naći ništa.”

Stručnjaci istovremeno upozoravaju da ovakav postupak nije realan način za izlječenje svih pacijenata zaraženih HIV-om. Postupak je skup, složen i prilično rizičan, a broj osoba koje imaju mutaciju CCR5 (znači da virus ne može da uđe u ćelije koje uglavnom zarazi) vrlo je malen, te je uglavnom riječ o ljudima koji su porijeklom iz sjevernih dijelova Evrope.

Osim toga, ljekari nisu sigurni i je li mutacija bila jedni razlog za nestanak HIV-a iz sistema ili je u igri još nekoliko faktora.

“Ukoliko budemo bolje razumjeli zašto je ta procedura kod nekih pacijenta uspješna, a kod drugih nije, bićemo bliže krajnjem cilju – lijeku za HIV”, zaključio je Gupta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije