Naslovna vijestRadoznala Lola

Životi na hiljade silovanih djevojčica u Argentini ugroženi su jer im ne dozvoljavaju abortus

Životi na hiljade devojaka iz Argentine ugroženi su zbog toga što doktori ili odbijaju ili opstruiraju abortuse u toj zemlji.

Redakcija

Izvor: nedeljnik. rs

Foto: preen.inquirer.net

Kako prenosi Gardijan, to pitanje došlo je u fokus prošle nedelje kada je jedanaestogodišnja devojčica rodila živo dete jer su zdravstveni zvaničnici odlagali abortus. Kažu živo dete, iako je bio u pitanju fetus izvađen i spasen posle abortusa. Devojčica je zatrudnela kada ju je silovao čovek koji je bio u vezi sa njenom bakom.

Izvor lista tvrdi da postoj na hiljade takvih slučajeva u Argentini, jer lekari, medicinske ustanove i vladini zvaničnici namerno odbijaju da izvrše ili odlažu abortus kod takvih slučajeva. Prošle nedelje je svet potresla priča o Lusiji (ime je promenjeno), koju je silovao 65-godišnji partner njene bake. Njoj je odbijen abortus, iako zakon u takvim slučajevima dozvoljava da se uradi pobačaj, ili u drugom slučaju, kada je ugrožen ženin život.

Uprkos tome što je Lusija ispunjavala oba zahteva, lokalne vlasti u severnoj provinciji Tukuman, gde ona živi, odlagali su donošenje odluke dok nije ušla u 23 nedelju trudnoće. Lusiji tada nije bilo moguće da se uradi uobičajeni abortus, i umesto toga joj je urađen abortus histerotomija, kod kojeg se fetus uklanja kroz mali rez u abdomenu, slično carskom rezu. Osoblje bolnice spasilo je fetus, koji je preživeo proceduru, ali ne očekuje se da će preživeti.

Sesilija Ouset, koja je asistirala suprugu kod ove procedure, tvrdi da je užasnuta ishodom slučaja.

“Ni u jednom momentu nije nam bila namera da prisilimo devojčicu da rodi”, navela je ona sva u suzama.

Ona i njen suprug su privatni praktičari koje je država pozvala kada je javna bolnica odbila da izvrši proceduru. Ona smatra da su prevareni i da su lokalni zvaničnici sve odlagali dovoljno dugo da bi fetus bio izvađen živ.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, koje je prenio i Nedeljnik, takvih slučajeva u 2017. godini bili je 2.493 kod devojčica mlađih od 15 godina. Mnoge trudnoće bile su posledica silovanja i to od strane članova porodice. Preko 91.500 porođaja bilo je kod devojčica starosti od 15 do 19 godina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela je da su komplikacije u trudnoći i kod porođaja najveće ubice devojčica starosti od 15 do 19 godina.

Iako se ne prikupljaju zvanični podaci za devojčice ispod 15 godina, SZO kaže da se majke starosti od 15 do 19 godina suočavaju s većim rizikom od komplikacija i smrti. Navodi se da su takva rođenja načešće rezultat seksualnog nasilja i da se vrlo često kasno detektuju, i to kada se devojčice žale na bolove u stomaku.

Ipak, novinarka Marijana Karbahal, koja je otkrila ovu priču, navodi da najčešće ne obaveste porodicu da devojčica ima pravo na legalni abortus, a problem je što se propisi razlikuju od provincije do provincije, pa čak i od bolnice do bolnice. Problem je jak uticaj Katoličke crkve i konzervativaca koji traže da se “sačuvaju oba života”.

Argentinski kongres je prošle godine odbio da legalizuje abortus.

Lusja je otkrila da je trudna kada je već bila u 17. nedelji. Nedelju dana kasnije, pokušala je samoubistvo, a onda je zajedno sa porodicom i aktivistima za ljudska prava zatražila abortus. “Želim da mi izvadite to što je starac ubacio u mene”, rekla je psihologu.

“Prava žene završavaju onog trenutka kada počinju da važe prava embriona ili fetusa”

Kako je zajednica bila podeljena, zapravo protiv, sud je na kraju doneo odluku o abortusu. Međutim, nekoliko sati pre nego što je procedura trebalo da bude održana, vlasti su naredile bolnici da “nastavi sa procedurama potrebnim da se spasu oba života”. Oni, pak, tvrde da je to sama porodica tražila. Devojčica nije bila dovoljno razvijena da joj se uradi vaginalni abortus, pošto je lakša od 50 kg i pati od hipertenzije, što je jedan od najčešćih uzroka smrti majki među devojčicama.

“Ona nije bila u stanju da to izdrži. Ceo slučaj je gori od horor filma”, navodi Ouset.

Lusija se sada oseća dobro i uskoro će biti puštena kući. Abortus je i dalje nezakonit u većini zemalja Latinske Amerike i Kariba. Samo su Kuba, Urugvaj, Gvajana i Meksiko Siti dozvolili abortus po izboru. Čile je povukao totalnu zabranu 2017. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije