Radoznala Lola

Dizajner koji je žene oslobodio okova korzeta

Da li ste upoznati sa radom poznatog francuskog dizajnera Paula Poireta, koji je napravio pravu malu modnu revoluciju kada je oslodio žene od okova korzeta?

Priredila: Nataša Bursać

Foto: http://poudrederiz.blogspot.com

Ok, kada smo to tako sročili, svjesni smo itekako da ta revolucija nije tako mala, i nije samo modna.

Bio je vodeći francuski dizajner, majstor zanata u prvoj polovini XX vijeka u Parizu, Francuskoj, ali i šire. Osnovao je vlastitu kuću visoke mode, znatno prije nego je to učinila, recimo Koko Šanel (Coco Chanel). Njegov se doprinos često poredi sa onim, ni manje ni više nego, Pabla Pikasa (Picasso).

Hiljadu riječi o Koko Šanel

Što je dakle Pikaso bio umjetnosti, to je Poiret bio modi XX vijeka. I jednako im tako uticaj ne jenajava. Mada toga u slučaju ovog drugog genija nismo ni svjesni.

Amerikanke su ga, naime, zvale kraljem mode (“The King of Fashion”), a u Francuskoj je prosto bio “Le Magnifique”.

Rođen je 20. aprila 1897. godine, upravo u modnoj prijestonici kojom je vladao – Parizu. Vrlo rano je postao šegrt jednom majstoru za kišobrane. Tu je skupljao ostatke materijala od kojih bi pravio haljinice za lutke svoje sestre. Svoje ideje je ubzo počeo prenositi i na papir, a te su skice našle svoj put do vodećih pariskih modnih kuća.

Foto: fashionindustrybroadcast.com

Njegov talenat je bio nesporan te su ga prepoznali i zaposlili vodeći kreatori modne scene, gdje je mahom dizajnirao jednostavne, praktične haljine. Ipak, njegove su hrabre, a jednostavne kreacije bile isuviše za konzervativnu klijentelu Pariza.

Ležerne haljine koje su krojene poput kimona su se ispostavile kao previše, ili premalo, za vodeće modne kuće, te je on osnovao svoju. Tu je nastavio igranje sa sličnim “laganim dizajnom”, koji je, dakle, kreiran isključivo za figure koje nisu upakovane u korzete.

Naravno, nije samo on zadužen za pomenutu odjevnu revoluciju, ali tražio je isključivu zaslugu za uvođenje tehnike draperije u modu, koja je rezultovala tunikama, širokim hlačama i užim suknjama. Inspirisale su ga antičke i orijentalne odore, te ravni krojevi i pravougaoni motivi. Boje su bile jake i odvažne. A rezultat beskrajno romantične i oslobađajuće haljine.

Žena zaista dobija najbolje iz oba svijeta. Nosi pantalone, koje su ujedino i odvažne i romantične.

“Krenuo sam u rat protiv korzeta”, znao je govoriti. “Svijetu je potreban tiranin poput mene, tiranin koji oslobađa!”

To je ujedino istorijski iskorak na modnoj sceni, upravo ka modernizmu. Kostimi više nikada neće biti isti. Ni isto tako bolni.

Foto: Pinterest.com

Još jedna istorijska, modna i modno istorijska novina koju je potpisao jeste upravo kreatorski pafrem sa njegovim potpisom. “Parfums de Rosine”, nosi ime njegove ćerke i dolazi znatno prije Šanelove famozne Petice. Doduše, po nekim navodima ga je jedna londonska dizajnerka peduhitrila potpisom na parfemskoj bočici. Ipak, ove ćemo dileme ostaviti istoričarima. Ništa to ipak ne umanjuje njegov mod(er)ni majndset.

Ohrabren pobjedom u ratu sa korzetima, ušao je, i možda isuviše odvažno u još jednu modnu bitku. Pokušao je nametnuti neobično uske suknje, u kojima žene nisu mogle normalno hodati, već su poput gejši morale praviti male, energične korake.

Nešto je, dakle, pružio, a nešto je pokušao da nametne. Pokušao.

Žene nisu ponovo poslušale ovog “tiranina”.

Upravo je tada posegnuo za inovacijom po kojoj će ostat upamćen: ženama je ponudio da odjenu kaftane, dimije, tunike, velove, turbane i kimona, a u tu čast je organizirao jedan od najslavnijih balova u istoriji – legendarnu 1002. noć.

Foto: Pinterest.com

Kao neko ko je skicirao modni neoklasicizam, činjenica da smo ga zaboravili postaje i ostaje jedna od najvećih modnih i istorijskih nepravdi.

“Naspram njega, Koko Šanel izgleda poput obične šnajderice”, izjavio je modni vizionar Azedin Alaia (Azzedine Alaïa).

Jednako tako bio je i tragična istorijska ličnost.

Bio je izuzetno popularan u periodu prije Prvog svjetskog rata. Ali je 20-ih taj status već počeo da jenjava. Kada je umro, 1944. godine, njegova je genijalnost u potpunosti zaboravljena.

Bio je beskompromisan vizionar, koji je kidao sve modne okove, i postavljao svoja pravila. I to je zaista receptura za uspon i pad velikih umjetnika. Pa i tiranina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije