Hrabra LolaNaslovna vijest

Lana Bastašić: Zašto danas idem na protest?

Pitaju nas šta više hoćemo: imamo pravo glasa, rada, itd… Zašto danas idem na protest?

Redakcija

Piše: Lana Bastašić / Facebook

Foto: YouTube Screenshot

Pa idem zato što su u ovoj zemlji (Španiji) petorica gorila silovali jednu tinejdžerku i snimili to mobilnim telefonom. Mediji su komentarisali ne nasilje nego njenu odjevnu kombinaciju (dakle silovanje je normalno, suknje nisu), a sudija je odlučio da se nije dovoljno branila (iako je tokom suđenja jedna psihološkinja objasnila da je prva reakcija u toj situaciji strah za život i paraliza, pogotovo kad ih je više i kad su jači). Dakle krivica je njena: što se nije zakopčala? Što se nije potukla sa pet tipova (od kojih su dvojica sa policijske akademije), što nije došla u bolnicu gotovo mrtva i unakažena? Dokle god je normalno da se u evropskim sudnicama silovanje objašnjava sa “boys will be boys”, borba očito nije završena.

Idem i zato što mi ne pada na pamet da dopustim da zakoni katoličke monarhije odlučuju o mojoj materici, šta u njoj imam ili nemam, i šta s njom želim da radim. To je konstantna borba koja se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo. Naša prava nikada nisu bila pod većom opasnošću nego danas kada desnica jača po cijelom svijetu, a toksični maskulinitet se pretvara u predsjednike najvećih svjetskih sila.

Idem i zato što mi je dosta da me drugi osuđuju, iščuđavaju se, govore mi da mi treba psihoterapija kada kažem da ne želim da imam djecu.

Idem i zato što imam privilegiju da idem, pa samim tim i moralnu dužnost da progovorim u ime onih koje ne mogu da rade sve što ja radim jer žive u zemljama, ili gradovima, ili kućama u kojima ne smiju da progovore o svojim pravima. Ovo je svijet u kojem se djevojčice i dalje kastriraju, siluju, udaju, rađaju djecu, i to nije svijet u kojem želim da živim.

Idem zbog svih žena koje ostaju u nasilnim brakovima jer im državne institucije govore da je razvod najgora moguća opcija i koje i dalje vjeruju da silovanje u braku nije silovanje. (Bosna.)

Pitaju nas šta više hoćemo: imamo pravo glasa, rada, itd… Zašto sutra idem na protest? Pa idem zato što su u ovoj…

Gepostet von Lana Bastasic am Donnerstag, 7. März 2019

 

Idem zbog djevojčica koje ne znaju da jednog dana mogu gasiti požare, voziti avione, hodati po Mjesecu, voditi državu, pisati romane, itd. jer u udžbenicima nemaju gotovo nijedan primjer žena koje rade te poslove.

Idem jer imam pravo da se ne smijem, a da me neko ne kritikuje kako sam “preozbiljna”; idem jer imam pravo da se ne slažem, a da mi ne kažu kako “kvarim atmosferu”; idem jer nije moje da budem “šarmantna” ako želim da budem dio književne scene (kako mi je objasnio jedan “uvaženi” beogradski profesor).

Idem jer želim da osjetim da nisam sama. U tome je naša snaga protiv sudija, službenika, policajaca, profesora, nasilnika. Jer smo toliko puta osjetile da smo potpuno same i nemoćne. Idem da bi možda jedna djevojčica u Banjaluci vidjela na Dnevniku milion žena kako marširaju u Barseloni za jednakost i pomislila da je i ona glasna, i važna, i snažna.

Ako samo jedna zlostavljana žena vidi tu sliku nas koje hodamo snažne i glasne i sigurne i to je inspiriše da izađe iz nasilne veze ili braka — SAMO JEDNA, kažem — onda je vrijedilo.

Feminizam nikoga ne ugrožava i nikome ništa ne oduzima. Ako vam to nije jasno, onda niste uradili zadaću.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije