Lole iz komšiluka

Osmi mar(t)š!

Međunarodni dan žena obilježen je širom svijeta protestima, štrajkovima, karanfilima…

Piše: Nataša Bursać

Foto: Lola magazin

Osmomartovski marš – Solidarno protiv institucionalnog nasilja prema ženama, održan je danas od 12 časova u Banjaluci, mirnom protestnom šetnjom od Narodnog pozorišta RS do Trga Krajine.

Tu je ujedino pročitan prijedlog zahtjeva za dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske.

Ovogodišnjom parolom su, prvenstveno, navode organizatori (Udruženje građana Oštra Nula, Centar za mlade Kvart, Helsinški parlament građana, Udruženje žena sa invaliditetom Nika, BASOC ( Banjalučki socijalni centar), Fondacija Udružene žene, Centar za životnu sredinu, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Mreža za izgradnju mira), htjeli da ukažu na institucionalno nasilje koje žene proživljavaju kada se odluče da isto prijave nadležnim organima. Nerijetko su, naime, svjedoci komentara koji ih nadalje dodatno obeshrabruju i osuđuju:

Foto: Lola magazin

“Kako si bila obučena?”

“Šta si radila u to doba sama napolju?”

“To je bio samo jedan šamar.”

S tim u vezi, jedan od prijedloga je i obavezno prisustvo osobe od povjerenja tokom rada sa nadležnim organima, a po pitanju prijave nasilja i njegovog procesuiranja.

Nadalje, institucije institiraju na pomirenju sa počiniocima nasilja, šaljući tako poruku nepovjerenja, obeshrabrenja i minimiziranja iskustva žena koje su preživjele nasilje, umjesto da se za nasilno ponašanje okrivi i kazni počinitelj, naglašeno je tokom ovog, osmog po redu, Osmomartovskog marša.

Jednako tako, navode da je to naročito slučaj ukoliko se nasilje dogodi ženi iz višestruko diskrimisanih grupa, kao što su žene sa invaliditetom, Romkinje, pripadnice drugih nacionalnih manjina itd.

I upravo se zbog takve prakse slučajevi nasilja rijetko kad i prijavljuju.

Foto: Lola magazin

Naime, prema podacima ankete koju je sproveo Helsinški parlament građana Banja Luka o osvještenosti građana iz tog grada o diskriminaciji na radnom mjestu, gotovo polovina žena (50,9%) nisu prijavile seksualno uznemiravanje na poslu i smatraju da se same trebaju pobrinuti za to, 26,4% žena se bojalo da će ako prijavi slučaj seksualnog uznemiravanja ostati bez posla, dok 24,5% žena je osjetilo sramotu jer su seksualno uznemiravane.

Tako je i ovim maršom poručeno da:

Sramota je uvijek i isključivo odgovornost počinioca nasilja.

Žrtva nikada nije kriva za nasilje i za isto je odgovoran isključivo počinilac nasilja.

I upravo s tim saznanjem se od institucija zahtijeva dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici RS.

Program se nastavlja večeras od 19 časova, otvaranjem izložbe fotografija “B-projekat”, nekadašnje studjiske fotografkinje iz Beča, Maje Radosavljević u Banjalučkom socijalnom centru (BASOC).

Treba još napomenuti da je ovogodišnji marš dio regionalne mape osmomartovskih marševa i internacionalne kampanje Balance for better.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije