Lole iz komšiluka

Šta radite kad maske padnu?

Policija na vratima, opet!

Redakcija

Piše: Jedna mama

Foto: photoagent / Shutterstock.com

Pod pretpostavkom da su i ovoga puta došli zbog mene, izađoh ispred kuće da vidim o čemu se, zaboga, radi ovaj put. Pitanje je je bilo da li sam pisala nekakav tekst ovih dana. O, da jesam. Za Lola magazin.

Neki duh iz prošlosti ili ti vampir (tačnije bivši muž) iziritiran tekstom prijavio me je u policiji u nadi da ću dobiti krivičnu prijavu. Naime, u pomenutom tekstu pisah o braku-mraku, razvodu i životu poslije razvoda javno potpisana imenom i prezimenom. Dobila sam opomenu da mogu da pišem, ali da ne pominjem njegovo ime i prezime, što naravno nisam ni radila.

Zato ću ovoga puta ostati anonimna da vampiri misle da su me uplašili. A nisu. Ni malo. Samo nemam snage da dajem izjave i iznova posjećujem prostorije policijske stanice i Centra za socijalni rad. Poštediću se i sačuvati do nekog sljedećeg puta.

Zanimljiva stvar u vezi sa tim tekstom jeste da sam naišla na toliko pozitivnih komentara, stekla nova poznanstva i prijateljstva. Žene su se javljale sa sličnim životnim pričama. Singl mame-boginje.

Ali uvijek postoji i ona druga strana. Tu spadaju uglavnom slabe žene. Kad kažem slabe, mislim na one sto su po 30 i kusur godina u lošim brakovima, često modre kada se njihovim muževima “omakne” ruka pa “slučajno” udare tu istu ženu.

Te žene sklone su osuđivanju ovih drugih RASPUŠTENIH žena i naravno i mene koja javno objavih tekst i ispričah priču o svom lošem braku. Koriste lažne profile, jer one su “poštene” vrijedne i radne supruge i nemaju vremena za društvene mreže.

Foto: GoodStudio / Shutterstock.com

Druga poštena žena (poštene su samo one koje su u braku – da se razumijemo, pri tom ne mislim na one koje su u stvarno dobrom braku, već na one druge glumice savršenog života) je trenutno rodila peto dijete mužu nasilniku, koji je bije od jutra do sutra. Na moje pitanje zašto to trpi, odgovorila je kud ću – tada sa troje djece, sada već sa petoro. Boga mi, ima pomaka, uspjela je još dvoje da ih rodi.

Poražavajuća činjenica za mene je bila kada se od mene udaljila prijateljica sa kojom sam se družila do tada osam godina. Udaljila se nakon mog razvoda, tada nisam znala zašto. Prije par dana pozvala me je na kafu. I otišla sam.

Potrebna joj podrška, razvodi se. Tu sam, uvijek ću biti tu. I tad sam dobila objašnjenje – udaljila se od mene jer joj muž nije dao da se druži sa raspuštenicom. I eto, desi im se ista stvar.

Ostala sam bez teksta, nisam znala kakav savjet da joj dam. Samo znam da ću ja biti tu za nju. Njihov brak izgledao je savršen. Ali samo je bio predstava za publiku.

Htjela bih, kada bih imala priliku, da ga pitam šta je sad on – da li je raspuštenik ili to za muškarca ne važi?

Jer muško je na Balkanu privilegovano, a brak je svetinja. Dobar brak da, loš nikako.

I zato još samo jedno pitanje: ŠTA RADITE KAD MASKE PADNU?

Jedna mama

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije