Hrabra LolaNaslovna vijest

Koja je cijena borbe za ljudska prava: 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem

Istaknuta iranska advokatica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh osuđena je u Teheranu na ukupno 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: iranhumanrights.org

Nasrin Sotoudeh, vodećoj aktivistici za ljudska prava u Iranu, koja je i dobitnica nagrade Saharov za slobodu misli, kazna je izrečena bez njenog prisustva. Presuda je donijeta nakon što je optužena za nekoliko krivičnih djela u vezi sa nacionalnom bezbjednošću. Ona sve to negira.

O presudi je progovorio njen suprug Reza Kandan (Khandan), koji je na svom Facebook profilu potvrdio da je presuda donijeta, a nako što ga je supruga na kratko pozvala iz zatvora, saopšteno je iz Centra za ljudska prava u Iranu, sa sjedištem u Njujorku.

Lokalni mediji navode da je osuđena na sedam godina zatvora. Sudija teheranskog Revolucionarnog suda izjavio je za poluzvaničnu agenciju ISNA da je osuđena na pet godina zbog “saradnje protiv sistema” i na dvije godine zbog “vrijeđenja” vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija (Ali Khamenei).

Sve više žena protiv hidžaba u Iranu. Ovaj put, svijet ih čuje

Grupe za ljudska prava kritikovale ovu “šokantnu” kaznu, koja je uslijedila nakon što je Nasrin optužena za širenje informacija protiv države, vrijeđanje vrhovnog vođe Irana i špijuniranje, ali za podsticanje na korupciju i prostituciju.

“Nasrin Sotoudeh je posvetila život odbrani prava žena i borbi protiv smrtne kazne,” izjavio je Filip Luter (Philip Luther) iz Amnesty International-a. “Potpuno je nečuveno da je iranske vlasti kažnjavaju zbog njenog rada u oblasti ljudskih prava.”

Prošle godine, Nasrin je zastupala veliki broj žena koje su skinule marame ili hidžab u javnosti, protestujući zbog obaveznog islamskog kodeksa za oblačenje žena. Ona je bila jedna od sedmoro advokata za ljudska prava koji su uhapšeni u Iranu prošle godine. Prije hapšenja, predstavljala je veliki broj žena uhapšenih zbog toga što su se pojavile u javnosti bez marame ili hidžaba, što je u Iranu krivično djelo.

Nasrin, koja je zastupala aktiviste iranske opozicije, je i bivši politički zatvorenik – bila je u zatvoru između 2010. i 2013. godine jer je bila optužena za širenje propagande i zavjere protiv državne bezbjednosti. I tada je odbacila sve optužbe, a dok je bila u zatvoru, Evropski parlament ju je nagradio Saharov priznanjem za njeno zastupanje opozicionih aktivista.

Naime, 2010. godine je osuđena na 11 godina zatvora zbog navodne propagande protiv establišmenta islamskog klera. Stupila je u štrajk glađu koji je trajao 50 dana, 2012. godine, protestujući zbog zabrane putovanja koja je izrečena njenoj kćerki. No, puštena je 2013, nakon što je Hasan Rohani (Hassan Rouhani) izabran za predsjednika Irana.

I njen suprug je osuđen na šest godina zatvora, jer je na svom Facebook profilu izvještavao o sudskom procesu vođenom protiv njegove supruge, ali on tek treba u zatvor. Postavlja se pitanje šta će biti s njihovo dvoje djece, kad im oba roditelja uskoro budu u zatvoru.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije