Radoznala Lola

Nema vakcine – nema vrtića i škole

Italijanskim školarcima je zabranjen dolazak na nastavu ako nisu vakcinisani, a njihovi roditelji će zbog toga morati da plate kaznu od 500 evra.

Redakcija

Izvor: BBC

Foto: fatir29 / Shutterstock.com

To su glavne odredbe tamošnjeg “Lorencin” (Lorenzin) zakona koji se u otpunosti primjenjuje od 11. marta, prenosi BBC.

Takođe, uskladu s novim odredbama zakona, sva djeca do šest godina koja nisu vakcinisana će biti ispisana iz jaslica i vrtića, dok će đacima u dobi od šest do 16 godina, iz istog razloga, biti onomogućen dolazak na nastavu.

Što se tiče kažnjavanja roditelja, novčana kazna slijedi svima koji ne prilože dokaz da su njihovi mališani cjepljeni. Taj rok je prvobitno bio 10. mart, ali je zbog vikenda produžen do ovog ponedjeljka, od kada se nove odredbe i primjenjuju u Italiji.

“Svi su imali vremena da ispune svoju obavezu”, poručila je italijanska ministarka zdravlja Đulija Grilo (Giulia Grillo) za novine “Repubblica” te naglasila da je pravilo jednostavno – Nema vakcine, nema škole.

Prema zakonu “Lorencin”, koji je nazvan po bivšem ministru zdravlja koji ga je predložio, djeca moraju da prime niz obaveznih vakcina prije nego što krenu u školu.

To se odnosi na vakcine protiv varičela, malih boginja, dječje paralize, zaušnjaka i rubeola.

Stigli rezultati najvećeg istraživanja dosad, trajalo je 10 godina: NE POSTOJI veza MMR vakcine i autizma

Zakon je donijet usljed naglog porasta broja oboljelih od malih boginja. Naime, stopa vakcinacije je bila drastično opala, jer je manje od 80 odsto populacije Italije bilo vakcinisano, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da vakcinisano bude 95 odsto stanovnika.

Riječ je tzv. “imunitetu krda”, što znači da u slučaju da je protiv određene zarazne bolesti vakcinisano dovoljan broj ljudi, zaštitićene će biti i osobe koje ne smiju biti vakcinisane (imunokompromitovana, alergična i hronično bolesna djeca), odnosno virusu će se na taj način onemogućiti brzi prenos (teže će nailaziti na nevakcinisane).

Prije dva dana, kada je bio posljednji rok za roditelje da dostave potvrde o vakcinaciji djece, italijanski zvaničnici su objavili da je nacionalna stopa imunizacije dostigla ili je vrlo blizu 95 odsto za djecu rođenu 2015. godine, u zavisnosti od toga o kojoj vakcini je riječ.

Donošenje ovog zakona, koji je izradila prethodna vlada, bilo je burno. Takođe, prethodnih mjeseci je u Italiji mjesecima trajala javna rasprava o obaveznoj vakcinaciji.

Sadašnja koalicija je po dolasku na vlast najavila da će odustati od obavezne imunizacije, ali je kasnije promijenila stav, dok su se dvije populističke partije na vlasti suočile su sa optužbama da vode politiku protiv vakcinacije, navodi BBC.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije