Naslovna vijestRadoznala Lola

Zašto je kapetanica Marvel naša nova najbolja prijateljica

Sa Bri (Brie) Larson u vodećoj ulozi, Marvelov film piše i mijenja istoriju.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Marina Fang - huffpost.com

Foto: Captain Marvel / Facebook

“Kapetanica Marvel” (“Captain Marvel”), prvi Marvelov nastavak o superherojima u kojem je žena u vodećoj ulozi, je zaradio 455 miliona $ širom svijeta, tokom samo prvog vikenda prikazivanja – što je ujedino i najisplativiji debi filma sa ženom u glavnoj ulozi, te šesti najispalativiji filmski vikend, ikada, piše Variety, a prenosi Huffington Post.

Film, u kojem je vodeću ulogu iznijela Bri Larson, a režirala ga Ana (Anna) Boden, zajedno sa Rajanom Flekom (Ryan Fleck), je jednako tako postigao uspjeh najisplativijeg na blagajnama u kategoriji filmova koje je režirala (odnosno ko-režirala) žena.

Ovi uspjesi upravo pokazuju da publika želi filmove koji bolje predstavljaju žene. Ukupna zarada od 153 miliona $ znači da je ovo Marvelov drugo po redu najisplativije ostvarenje kada su u pitanju likovi koji se po prvi put na velikom platnu predstavljaju široj publici, navodi The Hollywood Reporter. Najisplativiji je Crni Panter (Black Panther), koji je ujedno i prvi nastavak u kojem je Afroamerikanac u vodećoj ulozi.

Izvor: vox-cdn.com

Izvršni producenti filmske industrije su odbacivali filmove o ženama i onima koji nisu bjelci – tradicionalna podzastupljenost je meinstrim u Holivudu – podržavajući na taj način mit da takvi filmovi neće biti uspješni.

Ali Kapetanica Marvel, ljudskog imena Kerol Denvers (Carol Danvers), nastavlja da niže pobjede na blagajnama, i u srcima, širom svijeta.

Larson je nedavno naglasila da vodeći filmovi ove vrste često dolaze sa teretom prevelikih očekivanja, što znači da mnogo toga zavisi od njihovog uspjeha ili poraza.

“Znam da je zabavno i uzbudljivo biti u fazonu: ‘Hoće li biti top ili flop?’, ‘Šta će se desiti?’, ‘Da li žene mogu opstati u ovom svijetu?’, ‘Nismo više ni sigurni!’… ali žene otvaraju filmove  još od ere nijemog filma”, rekla je ona za The Hollywood Reporter. “Bile smo dio svakog vodećeg umjetničkog pokreta. Ljudi nas naprosto odgurnu kada pokret dobije na značaju, te se pretvaraju da ne postojimo.”

Foto: Giphy.com

Kao što je slučaj sa svim ostvarenjima u kojima su žene u vodećoj ulozi, seksistička trolovanja su nastupila i ovaj put, i to i prije nego je film stigao u bioskope, zbog čega je sajt sa recenzijama – Rotten Tomatoes – morao da promijeni politiku rada i stavi restrikciju na komentare, dok film ne dođe u kina.

“Kapetanica Marvel”, zajedno sa DC-jevom junakinjom Wonder Woman (filmsko ostvarenje iz 2017.), je pokazatelj da se uspostavlja predstavljanje žena u filmovima o super junacima.

Nedavno je jedna studija otkrila da predstavljanje žena kao superjunakinja pomaže mladim djevojkama i djevojčicama da i sebe okarakterišu kao “jake”, “hrabre”…

Da, djevojčice su žarko željne superheroina

Gotovo dvije trećine ispitanica (djevojke od 10 do 19 godina) su rekle da u kinima, pa i na TV-u ne vide dovoljno “jakih ženskih uloga” ili barem onih “sa kojima se mogu poistovijetiti”.

Ipak, iako je kapetanica Marvel sad i ovdje, i u nešto starijim generacijama će probuditi nostalgiju – detaljima koje će prepoznati svi koji su živjeli 90-ih. Naime, vidjećemo Kerol Denvers u majici sa Guns-ima, koriste se “pageri”, a tu je spajanje na Internet te obavezni “redial”…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije