Lole iz komšiluka

Djeca su jednog ježića iz zabave šutala kao loptu. Uginuo je

Ježić, kojeg su u ponedjeljak građani i udruga Splitske šape spasili od zlostavljanja i udaranja, ipak nije preživio.

Redakcija

Izvor: Ana Sorić - jutarnji.hr

Foto: Splitske šape / Facebook

Ovo je još samo jedan u nizu vrlo ružan slučaj zlostavljanja životinja. Veliku je pažnju privukao jer su se na bespomoćnom ježiću iživljavala djeca, osnovnošklolci, a da građani slučajno nisu vidjeli što se događa, uginuo bi u groznim mukama.

Volonterki Splitske šape u nedjelju je dojavljeno da u blizini jedne škole u Splitu učenici 8. razreda šutaju nogama malenog ježa. U komentarima su kasnije građani ispravili podatak i napisali da se radilo o još mlađoj djeci, vjerojatno četvrti ili peti razred osnovne škole.

Imamo molbu za vas – čuvajte ježeve!

Dvoje druge djece i prolaznica reagirali su na zlostavljanje nemoćne životinje pa su ga skupili i predali volonterki udruge. Jež je odveden u Veterinarsku praksu Anima gdje mu je pružena pomoć.

U ponedjeljak su na Facebooku pisali da je jež dobro, da se oporavlja ugrijan i na antibioticima. Tad je ponovno primio infuziju i činilo se da sve ide k tome da će pronaći neko sigurno mjesto u divljini za ovu životinjicu.

Međutim, životni put ovog ježa tu je i završio.

“Uginuo je danas popodne, samo je odjednom zaspao. Malo je to biće, ako su ga tako udarali i gazili. Čudo je da je i ovoliko poživio. Udruga Splitske šape će odlučiti o prijavi, ali budući da se radi o osnovnoškolcima, puno je važnija uloga roditelja i obrazovnih ustanova da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi”, rekli su iz Veterinarske prakse Anima za Jutarnji list.

UPDATE: Jež je primio potrebnu veterinarsku skrb. Danas ponovno ide u veterinara na infuziju, pa ćemo sve novosti vezano…

Gepostet von Splitske šape am Montag, 11. März 2019

Iz udruge Splitske šape poručili su da su svaki slučaj zlostavljanja prijavili, no iskustva s provođenjem zakona nisu im dobra. Reakcije nadležnih institucija su jako loše, napisali su i dodali da se Zakon o zaštiti životinja ne provodi adekvatno. Nadležne institucije često i same volontere ismijavaju prilikom predaje prijava. Apelirali su i na sustav i edukaciju od malih nogu:

“Ovim putem moramo naglasiti da škola i druge institucije, pa i roditelji imaju cijeli niz mehanizama za educirati djecu o prihvatljivom ponašanju prema slabijima, prema životinjama; osvijestiti ih kako postupati prema životinjama, zašto je napuštanje životinja neprihvatljivo, zašto je šutanje nogama malenog ježa neprihvatljivo, zašto je bacanje mačića s desetog kata zgrade nasilje, zašto je bacanje petardi na pse i mace nasilje i sl. Međutim, da bi odrasli djecu educirali o prihvatljivom ponašanju, o toleranciji i odgovornom postupanju prema životinjama onda i sami trebaju pokazati primjerom. Nas samo žalosti i ljuti što će škole, stručne službe, roditelji i ostale nadležne institucije propustiti adekvatno reagirati i odmahnuti rukom jer ‘samo je to neki jež’ – a sutra kada se nasilje s ježa prebaci na drugu djecu, pitati se – kako?“, naglašavaju iz udruge.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije