Naslovna vijestRadoznala Lola

Svaka deseta djevojka u šestoj nabogatijoj zemlji svijeta izostaje iz škole jer nema novca za tampone

Nastavu zbog menstruacije u Velikoj Britaniji propušta 29 odsto djevojaka, dok jedna od 10 njih ne može sebi priuštiti higijenske potrepštine tokom tog perioda!

Priredila: Jelena Pralica

Foto: giphy.com

U Velikoj Britaniji. Onda samo možemo zamisliti kako to izgleda u nekoj zabiti ili daleko siromašnjim zemljama.

Zapravo, ne treba da zamišljamo, postoje brojni podaci o tome kako se i danas djevojčice, djevojke i žene širom svijeta nose sa menstrualnim tabuom. Jedan od pokazatelja je i taj da je na nedavno održanoj dodjeli Oskara, jedan Zlatni kipić pripao kreatorkama filma koji se upravo bavi ovom problematikom u Indiji. Pisale smo o tome:

Film o mjesečnici je nagrađen Oskarom – to znači da menstruacija mora da procuri u javnost

A zašto je ovaj tekst počeo sa podatkom koji se tiče Velike Britanije? Pa zato što je upravo odlučeno da će Engleska obezbijediti besplatne higijenske proizvode za učenice i studentkinje, tačnije tamošnja Vlada će u potpunosti finansirati program čiji je cilj borba protiv trenda izostanaka s nastave zbog nedostatka finansija za nabavku menstrualnih potrepština.

Ulošci i tamponi će tako besplatno biti dostupni svim učenicama u dobi od 11 do 18 godina.

Program će se od naredne školske godine realizovati pod okriljem Ministarstva obrazovanja, potvrdio je Filip Hamond (Philip Hammond), britanski ministar finansija, prenosi Guardian.

Prethodilo mu je istraživanje iz 2017. godine, u kojem je učestvovalo 1.000 djevojaka i žena u Velikoj Britaniji, tokom kojeg je ustanovljeno da njih 10% nije moglo sebi da priušti uloške i tampone, njih 15% su ih teško nabavljale, dok ih je 12% koristilo improvizovanu higijensku zaštitu.

Istovremeno su krenuli i protesti, nakon što je tinejdžerka Amika George, podstaknuta zvaničnim podacima da 49% djevojaka propušta nastavu zbog menstruacije, a da jedna od njih 10 ne može sebi priuštiti higijenske potrepštine, pokrenula kampanju #Free Periods kojom je željela da zaustavi pojavu da djevojke zbog siromaštva ne mogu kupiti higijenske potrepštine za period menstruacije.

Amika je potom pokrenula i crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava za veliku kampanju kojom bi izvršila pritisak na englesku vladu. Ovako je tada pozvala ljude na aktivizam:

Ipak, značajnije promjene su se tada desile samo u Škotskoj, koja je u avgustu prošle godine postala prva zemlja koja je uvela besplatne higijenske potrepštine za djevojke u školama i na fakultetima, za šta je osnovan fond koji raspolaže sa 6,8 miliona dolara (5,2 miliona funti) godišnje.

U Velsu je takođe naknadno otvoreno to pitanje, a sada je i Engleska odlučila da učini isto.

“Ovo je pobjeda za sve one koji su podržali kampanju #Free Periods. Sramota je da u šestoj najbogatijoj zemlji na svijetu djevojke izostaju s nastave jer nemaju novca za uloške i tampone”, istakla je Daun Batler (Dawn Butler), državna sekretarka za pitanja žena i ravnopravnosti polova.

Inače, u mnogim zemljama širom svijeta su pokrenute inicijative za ukidanje poreza na ženske higijenske proizvode (uloške, tampone i druge proizvode koje žene tokom menstruacije koriste) pod nazivom “No tampon tax (End the tampon tax)”.

Poseban porez na ovu vrstu proizvoda ne postoji, već se ova sintagma koristi da naglasi činjenicu da tamponi, ulošci i ostali ženski higijenski proizvodi nisu izuzeti od oporezivanja, dok se u nekim zemljama čak oporezuju kao luksuzni, iako spadaju u neophodne higijenske proizvode, dok se, recimo, vijagra ne oporezuje.

Porez na dodatu vrednost moje menstruacije

Inicijativu “No tampon tax” pokrenuta je u Australiji 2015. godine, kada je studentkinja Subeta Vimalaradža pokrenula inicijativu “Stop taxing my period. Period” (Prekinite da oporezujete moju menstruaciju. Tačka.), sa ciljem ukidanja poreza na ženske higijenske proizvode. Od tada je zahvatila brojne zemlje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije