Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Upaljen alarm u Sarajevu: Sve više oboljelih od morbila!

Proteklih dana na području Kantona Sarajevo zavladala je epidemija morbila.

Redakcija

Izvor: klix.ba

Foto: rainbow rays / Shutterstock.com

Povećan je broj djece oboljele od ove zarazne virusne bolesti, a kako prenosi portal Klix, dvije bebe su u izuzetno teškom stanju.

U domove zdravlja, na pedijatrijske klinike te u službe Hitne pomoći proteklih 15-ak dana često se javljaju oboljeli od morbila.

Do sada je zaraženo najmanje 65 osoba.

Svi oboljeli nevakcinisani

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS potvrdili su da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, tako i zbog velikog broja nevakcinisanih osoba koje su u potencijalnom riziku od obolijevanja.

“Laboratorijsko potvrđivanje je pokazalo da je kod velikog broja oboljelih u mikrobiološkom materijalu dokazan izolovan virus morbila. Ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su svakodnevno na terenu, provjeravaju podatke iz prijava oboljelih i do sada je utvrđeno da svi oboljeli spadaju u skupinu nevakcinisanih”, kazala je za Klix Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS.

Direktor Hitne pomoći Adem Zalihić potvrdio je kako i kroz ovu zdravstvenu ustanovu svakodnevno prolaze oboljeli od morbila koje oni upućuju na Kliniku za infektivne bolesti.

“Uredno pratimo kretanje morbila i redovno upozoravamo ljude na simptome ove opasne bolesti. Situaciju kakvu sada imamo možemo nazvati epidemijom. Sada svi žanjemo ono što smo posijali zbog nevakcinacije. Dolaze nam i majke koje nisu vakcinisane, a koje pasivno prenesu imunitet na plod i onda su bebe do nekih šest mjeseci zaštićene samo od njih. Plašim se da ćemo ući u jedan začarani krug“, govori nam Zalihić.

Stigli rezultati najvećeg istraživanja dosad, trajalo je 10 godina: NE POSTOJI veza MMR vakcine i autizma

O eliminaciji morbila u populaciji se može govoriti jedino kod postizanja vakcinisanosti od 95 posto, kada stanovništvo stiče kolektivni imunitet.

“To znači da virus ne može kružiti u populaciji te se time štite i osobe koje iz ozbiljnih zdravstvenih razloga nisu mogle primiti vakcinu. Sve do trenutka do kojeg ne postignemo kolektivi imunitet, imat ćemo problema s pojavom povećanog broja oboljelih od ove vakcinalno preventabilne bolesti“, pojašnjava epidemiologinja Pitić.

Situacija u vezi s morbilama ozbiljna je i u ostalim kantonima te Republici Srpskoj gdje je u proteklih pet mjeseci prijavljeno 80 oboljelih od ove zarazne bolesti.

Foto: NatUlrich / Shutterstock.com

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemije morbila su zabilježene u nekoliko evropskih zemalja, predstavljajući rizik za širenje i održavanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom. Tako je prije nekoliko dana u Italiji stupio na snagu zakon po kojem će sva nevakcinisana djeca biti ispisana iz vrtića, a nevakcinisanim đacima je zabranjen dolazak na nastavu dok njihovi roditelji ne prilože dokaz da su cijepljeni.

Nema vakcine – nema vrtića i škole

Simptomi i zaraza

Morbile mogu biti ozbiljna bolest, bez obzira na uzrast, s tim da je veća vjerovatnoća da se komplikacije bolesti jave kod djece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. Kod trudnica bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja.

U zatvorenoj prostoriji, u kojoj je boravio oboljeli, još dva sata nakon toga se zdrava, nevakcinisana osoba može zaraziti. Prenosi se kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe.

Početni simptomi, koji se obično javljaju od devet do 14 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, “crvene” oči te sitne bijele mrlje u unutrašnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. Ne postoji specifično liječenje, a većina oboljelih se oporavi u roku od dvije do tri sedmice.

Uobičajene komplikacije zbog morbila uključuju infekciju uha i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća i upala mozga. Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest centralnog nervnog sistema, koja se razvija od sedam do deset godina nakon što je osoba bolovala morbile.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije