Hrabra LolaNaslovna vijest

LOLA DANA: Ova djevojčica je nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Upoznajte se sa njenim aktivizmom.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Damian Carrington - theguardian.com

Foto: Valentin Flauraud/Keystone via A /thelocal.se

Šesnaestogodišnja Šveđanka Greta Tanberg (Thunberg), koja je osnovala pokret Youth Strike for Climate (Štrajk mladosti za svjetsku klimu), nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.

Nju su nominovala tri norveška političara.

Ona je započela solo protest u Švedskoj, još u avgustu, i od tada je inspirisala mnoge učenike i studente širom svijeta, jer od tada petkom ne ide u školu, već mirno protestvuje. Naime, danas se protest “Petkom za budućnost” očekuje u više od 1.500 gradova u oko 105 zemalja širom svijeta, a to podrazumijva stotine hiljada mladih ljudi, poput, recimo, hvalevrijedne akcije čija je jedna od predvodnica Laura Skala, 17-godišnja maturantica jedne zagrebačke srednje škole, koja je takav protest za danas zakazala u Zagrebu.

“Predložili smo Gretu Tanberg jer ukoliko ne uradimo ništa na umanjenju klimatskih promjena, to će biti uzrok ratova, konflikta i migracija” rekao je socijalista i parlamentarac Fredi Andre Ovstegard (Freddy André Øvstegård). “Greta Tanberg je pokrenula masovni pokret, koji vidim kao veliki doprinos miru.”

“Počastvovana sam i veoma zahvalna na nominaciji”, objavila je Twitter-u Greta, švedska tinejdžerka koja  sebe opisuje kao 16-godišnju aktivisticu s Aspergerovim sindromom. “Štrajkujemo za budućnost. I nastavićemo sa tim koliko god to bude potrebno.”

Ona je već izazvala (uživo) svjetske lidere krajem prošle godine, kada je  održala govor na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Poljskoj i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u siječnju ove godine.

“Govorite samo o razvijanju loših ideja, koje su nas i dovele do trenutnog haosa, čak i kada je jedina razumna akcija da hitno povučemo kočnicu i zaustavimo se. Niste dovoljno zreli da biste priznali ovu istinu, iako nama, djeci, ostavljate taj teret. Ali meni nije važna popularnost, već istina po pitanju klimatskih promjena, kao i naša planeta. Promjene dolaze, svidjelo se to vama ili ne”, rekla je.

Međunarodni političari i pojedini univerzitetski profesori mogu da nominuju kandidate za Nobelovu nagradu, koja će i ove godine biti dodijeljena u decemebru. Pristiglo je više od 300 kandidatura i to: 233 individualne i 78 za organizacije.

Ukoliko Greta dobije Nobelovu nagradu za mir, ona će biti najmlađa dobitnica u istoriji te nagrade. Podsjećamo, 2014. godine je 17-ogodišnja Malala Jusafzai (Yousafzai) dobila pomentu nagradu “za napore u borbi za prava sve djece na edukaciju”. Preživjela je pritom i pokušaj ubistva 2012. godine koji su organizovali i izveli Talibani.

Malalina priča: Obrazovanje po cijenu života

Iako su se neki političari protivili pomenutom štrajku, mnogi su ga ipak podržali, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Gradonačelnici/ce Pariza, Milana, Sidneja, Ostina, Filadelfije, Portlanda, Osla, Barselone i Montreala su pružili podršku njenoj misiji.

“Zaista je inspirativno vidjeti mlade ljude, koje vodi brilijantna mlada žena, kako iskazuju glasno svoje stavove i zahtjavaju hitnu akciju. Imaju puno pravo kada kažu da će naša djela danas odlučiti našu budućnost”, rekla je En (Anne) Hidalgo, gradonačelnica Pariza i predstavnica u C40 grupaciji. “Moja poruka mladim građanima je jasna: Naša je odgovornost, kao starijih, i vođa, da učimo od vas i da vam pružimo budućnost koju želite i zaslužujete.”

16-Year-Old Swedish Climate Activist Greta Thunberg Nominated for Nobel Peace Prize

Teen climate activist Greta Thunberg was just nominated for a Nobel Peace Prize

Gepostet von NowThis am Donnerstag, 14. März 2019

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije