Radoznala Lola

Na listi “spremna za razmnožavanje” objavljeni podaci 1,8 miliona Kineskinja

U Kini je otkrivena baza koja sadrži privatne podatke 1,8 milijuna žena, prvenstveno onih u fertilnoj dobi.

Redakcija

Izvor: voxfeminae.net

Foto: leungchopan / Shutterstock.com

Otvorena baza podataka sadrži osobne podatke više od 1,8 milijuna žena, uključujući njihove brojeve telefona, adrese i oznaku „BreedReady“ (“spremna za razmnožavanje”).

Victor Gevers, nizozemski stručnjak za internet iz nevladine organizacije GDI.Foundation, pronašao je nesigurne podatke u skrivenoj memoriji dok je pretražio otvorene baze podataka u Kini.

Baza podataka, čiji se server nalazi u Kini, uključivala je polja na engleskom s oznakom spola, starosti, obrazovanja, bračnog statusa i kategoriju „BreedReady“ čije značenje nije sasvim sigurno. Pretpostavlja se da se radi o lošem prijevodu kineske riječi koja označava ima li žena djecu ili se nalazi u fertilnoj dobi.

Prema Geversovim riječima, baza podataka je uklonjena u ponedjeljak poslijepopodne prema lokalnom vremenu, donosi Guardian, a prenosi VoxFeminae.

Kršenje privatnosti i korištenje podataka alarmantno je u kontekstu zabrinutosti zbog pada stope nataliteta u Kini. Zagovornici prava žena i kritičari politika u vezi sa planiranjem obitelji u Kini zabrinuti su time koliko je daleko vlada spremna ići kako bi potaknula više žena na rađanje.

Prosječna dob žena u bazi podataka je 32, a najmlađa osoba ima 15 godina. Gotovo 90% žena na popisu nema partnera, a 82% živi u Pekingu.

U raspravi na forumu Douban, u temi naslovljenoj „Je li ovo predgovor za Sluškinjinu priču?“, kineski korisnici interneta usporedili su bazu podataka s distopijskim scenarijem televizijske emisije u kojoj su žene prisiljene na reprodukciju.

„Ova vrsta baze podataka je veoma indikativna i zastrašujuća,“ izjavila je jedna od korisnica, dodajući: „Pesimistična sam jer činjenica da postoji Sluškinjina priča znači da su neki od znakova već prisutni.“

Drugi su bili manje iznenađeni i pitali su se mogu li se informacije odnositi na kinesku web stranicu za upoznavanje Jiayuan, koju je 2015. godine hakirao sigurnosni istraživač s namjerom da istakne ranjivosti stranice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije