Praktična Lola

Ne možemo prestati gledati novi Netflix-ov iskreni šou o zaposlenim mamama

Ukoliko vam je ponestalo ideja za “Kada djeca odu spavati TV program”, imamo prijedlog za vas: “Workin’ Moms”.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Heather Marcoux - mother.ly

Foto: cbc.ca

Ponekad je komično, ponekad dramatično, ali uglavnom je lako za poistovijetiti se.

Producentkinja, Ketrin (Catherine) Reitman, koja takođe i glumi, a koja je i sama majka dva dječaka, te je otvoreno govorila i o postporođajnoj depresiji, je okupila grupu žena pisaca za ovaj projekat, i zaista se uticaj toga svega i vidi u seriji.

Priča naime prati četiri mame koje se vraćaju na posao nakon porođaja, te se majke iz svih dijelova svijeta poistovjećuju sa ovom serijom, vjerovatno jer činjenica da ju je radila (gotovo) isključivo ženska ekipa joj daje takvu dozu autentičnosti, kakva se rijetko viđa na televiziji.

Mame – Reitmanov lik Kejt (Kate), i njena dugogodišnja prijateljica, En (Anne), koja upoznaje majke Dženi (Jenie) i Frenki (Frankie) na grupnom druženju za podršku – imaju problema – sa partnerom, one sekusalne prirode, roditeljske itd. (Ovaj šou dakle nikakao nije za djecu.)

Likovi su na mnoge načine privilegovaniji nego mnoge majke koje danas rade (širom svijeta), te su neke od scena humoristične do nerealnosti, ali sav taj osjećanaj sa kojima se mame susreću je itekako stvaran.

Reitmanova i njen tim razumiju. Razumiju korištenje pumpice za mlijeko u WC-u, razumiju frustracije, razmiju mentalni teret i nerealna očekivanja radne okoline, koja stresiraju roditelje.

“Postoji ta represija na majke gdje se očekuje da budu radnici puno radno vrijeme, i da se pretvaraju da nisu majke, a da onda budu full-time majke, i da se pretvaraju da nisu radnici. Naizmjenično, svakog sata tokom radne sedmice.”,

rekla je Reitmanova za Veriety.

“Nevidljivi teret koji čini žene praznima iznutra”

A to je upravo realnost mnogih majki koje rade, i koje upravo vide svoj odaz u Reitmanovom radu, koja ne kreira samo priče za žene, već im pruža prilike. Naime, projekat podrazumijeva 70 % vodećih pozicija upravo za žene. Jednako tako:

“Zaposlili smo mnoge žene koje nisu imale radnog iskustva, i da vam kažem – rizik se itekako isplatio.”, rekla je ona, dokazujući upravo da – kada se ženama pruži prilika da vode, one daju priče sa internacionalnim uspjehom.

Uostalom, (ukoliko do sada već niste) pogledajte šta tačno nudi ova serija:

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije