Hrabra LolaNaslovna vijest

#MeToo tajna koju nisam htjela da priznam: Moj muž me silovao

Držao me je dolje (i nisam mogla ustati). Ali onda jesam – ustala sam. Stojim. Išla sam od nule do svog sopstvenog heroja…

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: scarymommy.com

Foto: KieferPix / Shutterstock.com

Anonimnu ispovijest jedne žene, o tome kako je uvidjela da je ustvari žrtva silovanja u braku, sa portala Scary Mommy, vam prenosimo u cjelini.

Moj nas je sin tjerao da non-stop te sedmice slušamo KidsBop-ovu veziju “Roar”, hit Keti Peri (Katy Perry).

Uhvatila bih se svako malo kako pjevušim “You held me down, but I got up…” (Držao si me dolje, ali sam ustala…), sve dok nisam shvatila: To je ustvari moja himna.

Započela sam brakorazvodnu parnicu sa bivšim, iz milion raloga. Nikada nije ispunio niti jedno svoje obećanje. Napravio je nekoliko ozbiljnih roditeljskih grešaka i stoga sam imala problem sa sagledavanjem naše prošlosti. Učinio je moj život težim, umjesto lakšim. Kada je sve bilo loše, vukli smo jedno drugo dolje. Naš je seksulani odnos bio užasan. Nismo bili dobar tim. Jednostavno, udaljili smo se.

Ali jednom kada sam prestala da se grizem za jezik i da držim dah, kada je on zapravo otišao, tek sam tada shvatila koliko je sve loše ustvari bilo, pogotovo neke stvari.

Moj me je muž silovao. Godinama, mislim.

Mogu samo da kažem “mislim” jer iako su uspomene na te crne trenutke sada kristalno jasne, ne mogu da se sjetim kada su počeli, niti koliko ih je bilo. Ali znam da ih je bilo.

Foto: MarinaP – Shutterstock.com

Probudila bih se i on bi bio na meni, u meni.

Bila bih dezorjentisana jer sam bila u dubokom snu. Rekla bih: “Ne” i “Stani” i “Ne želim ovo”, ali on bi samo nastavio.

Pokušala bih zgurnuti svih tih stotinjak kila sa sebe. Ponekad bih se i uspjela izvući i udariti ga na nezgodno mjesto, da se oslobodim.

Ali često nisam mogla.

Verbalno i fizički bih mu se suprostavila, ali bi on ipak nastavio, pobjeđujući jer je teži od mene. Ponekad bih odustala i samo mirno ležela, čekajući da završi.

Ujutru bih mu rekla: “Ne smiješ mi to raditi. To nije u redu. Moraš prestati.”

A on bi rekao: “Znam. Žao mi je. Ne znam šta mi je bilo. Vjerovatno sam to uradio u snu, ili nešto. Tako mi je žao.”

I onda se ne bi ponavljalo… Neko vrijeme. A onda opet bi. I ja bih protestvovala. I on bi se izvinio ujutru…

Sve dok…

Foto: Giphy.com

Kao što kaže pjesma: Get ready ‘cause I’ve had enough / I see it all, I see it now. (Spremi se jer mi je dosta svega / Sada vidm sve jasno.)

Jednog sam se jutra probudila i on je bio na meni, u meni. Povikala sam: “NE!”, i svom snagom ga odgurnula, a onda se srušila svom svojom težinom na njega sa laktom izbačenim naprijed.

“AAAAA!!!”, povikao je. “Koji ti je k****? Šta ti je?”

Samo sam mu mirno odgovorila. “Na to mislim kada kažem – Ne! Ne smiješ mi to raditi. To nije u redu. Moraš prestati – i već neko ti vrijeme govorim da to nije OK, i da mora prestati.”

I više se nikada nije ponovilo.

Više nikad nije “slučajno” imao seks sa mnom dok ja spavam.

Jer to nikada nije bilo slučajno. To se zove silovanje. A silovanje u braku je i dalje silovanje.

Rekla sam “Ne”, rekla sam “Stani”, i koristila sam svoje tijelo (ponekad i uspješno) da se odbranim. Bili u braku ili ne – silovao me je.

Te noći kada sam okončala taj krug silovanja, to je bilo barem godinu i po dana prije nego sam zatražila razvod, a to je dvije i po godine prije nego što sam uspjela da shvatim i prihvatim sve što se desilo.

Foto: Giphy.com

Samo što ja ne mogu da režim (roar=režanje; na šta pjevačica u pomenutoj pjesmi poziva). Ne mogu da mu u facu kažem riječ “silovanje” i suočim ga sa onim šta mi je uradio. Ne mogu da režim jer sve što sam od tada uradila, i što i dalje radim, je zaštita mog sina u svemu tome. Suočavanje sa njim sada bi značilo poništavanje delikatne ko-roditeljske ravnoteže koju smo uspostavili.

Ja nisam odrasla uz oca. I želim da moj sin svog poznaje, ma koliko mana ovaj imao. Želim da on sam sudi o tome kakav mu je otac, iz svog odnosa s njim.

Tako uporno odlučujem da ima oba roditelja.

Ali to ima cijenu – ova tišina. I moj bi bivši mogao povrijediti još nekoga. U pokušaju da zaštitim svog sina, otvorila sam vrata mogućnosti da moj muž nastavi sa zlostavljanjem.

Imam nesavršen plan: Ispričaću svoju stranu priče kada moj bivši muž bude u ozbiljnoj vezi. Reći ću mu da me je silovao, u nadi da će ga to natjerati da porazmisli o tome što je učinio. I, ako bude samo šuškanja o tome da zlostavlja nekoga, REŽAĆU. Glasno i jasno.

Foto: Giphy.com

Za sada, moje je režanje življenje najboljeg mogućeg života. Podizanje sina koji je osjećajan i koji poštuje ljude. Koji je divan i ljubazan. Koji uviđa značaj pristanka. 

You hear my voice? You hear that sound? Like thunder, gonna shake the ground. (Čuješ li moj glas? Čuješ li taj zvuk? Kao grmljavina, zadrhtaće tlo.)

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije