Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Velika pobjeda za žene: Abortivna pilula stiže u Hrvatsku

Ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, neinvazivnu metodu prekida trudnoće, kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja, uskoro će se naći na hrvatskom tržištu.

Redakcija

Izvor: slonodnadalmacija.hr / libela.org

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je nedavno abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), koju nositelj odobrenja planira uskoro staviti na tržište, dok je prošle godine u kolovozu HALMED odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), što uz ovo zadnje odobrenje čini potrebnu kombinaciju tableta, čija je svrha prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće.

Lijek bi trebalo da bude dostupan u bolničkim ljekarnama.

U udruzi “Roda” ovu HALMED-ovu odluku dočekale su s oduševljenjem, nazvavši je velikom pobjedom za sve žene u Hrvatskoj.

“Nadale smo se da će naša nastojanja rezultirali omogućavanjem medikamentoznog pobačaja u Hrvatskoj i konačno se to i dogodilo. To je sjajna stvar, prije svega zbog toga što se radi o vrlo sigurnom lijeku, koji omogućava sigurniji i manje stresan pobačaj za žene. Više neće morati ići na kiretažu, čime se snižava i rizik od infekcija. To je dobitak za žene, ali i za zdravstveni sustav”, komentira Daniela Drandić, voditeljica Reproduktivnog programa u “Rodama”.

Ko je bila trudnica čija je tragična smrt pokrenula tihu revoluciju u Irskoj?

Medicinski abortus u Hrvatskoj postao dostupan 2015. godine, kada je kao opcija ponuđen u KBC-u Rijeka, a zatim i Puli, kao i u, kako doznaje Slobodna Dalmacija, a prenosi Libela, još nekoliko privatnih ginekoloških poliklinika.

Velika većina bolnica ga nije uopće uvela ni kao metodu prekida patološke trudnoće (koja bi u svakom slučaju završila pobačajem) kao ni one neželjene, iako im je zakonom dopušteno obavljati pobačaje na zahtjev.

Medicinski se pobačaj definira kao onaj pobačaj koji se odvija pomoću lijekova koji izazivaju prekid trudnoće, po posljedicama sličan spontanom abortusu. Pritom se koriste dva lijeka: mifepristone (poznat i pod nazivom RU-486)/methotrexate i misoprostol. Mifepristone, prvi lijek koji se koristi u induciranju pobačaja, proizveden je u Francuskoj 1988. godine, dok je dozvolu za korištenje u SAD dobio 12 godina kasnije. Lijek djeluje na način da blokira progesteron, koji je nužan kako bi se trudnoća održala – bez njega, stijenka maternice puca, cerviks omekša i plod propada. Umjesto njega, moguće je koristiti i methotrexate, koji se u SAD koristi od 1953. godine, najprije za tretiranje nekih vrsta raka i reumatskog artritisa, a potom i za induciranje pobačaja.

Foto: Chaninny / Shutterstock.com

Najčešće u periodu od 48 sati od uzimanja mifepristona ili methotrexata, uzima se drugi lijek, misoprostol, koji izaziva kontrakcije maternice nakon čega se ona isprazni i time je pobačaj završen. Dva tjedna nakon uzimanja prvog lijeka žena odlazi na pregled kako bi bila sigurna da je trudnoća okončana.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, procedura u Rijeci je takva da žena prvo odlazi ginekologu primarne zaštite, koji dijagnosticira trudnoću i ako je ne želi zadržati, žena dolazi u bolnicu, gdje napravi dodatne pretrage i dobiva lijekove. Pije ih kući tijekom 24 do 48 sati, nakon čega ponovno dolazi u bolnicu, gdje dobiva vaginalnu tabletu i u sljedeća četiri sata dolazi do pobačaja.

Nemojte da mrzite žene koje abortiraju, molim vas!

Medicinski pobačaj se može izvesti od trenutka kada žena sazna da je trudna i najbolja je opcija u ranom stadiju trudnoće, što obuhvaća period do sedmog, odnosno devetog tjedna trudnoće. Kada se izvodi u navedenom periodu, takav pobačaj nosi nizak rizik od komplikacija – od 95 do 98 posto žena nema problema pri izvođenju pobačaja. Ipak, u manje od jedan posto slučajeva, lijekovi ne funkcioniraju pravilno i embrij nastavlja rasti. Kada dođe do toga, potrebna je vakuumska ili manualna aspiracija za kirurški završetak pobačaja. Nastavak trudnoće u takvim okolnostima ni u kojem slučaju nije opcija jer uzimanje prvog lijeka može izazvati teška oštećenja fetusa ili komplikacije u trudnoći.

Lijekovi koji se koriste za medicinski pobačaj nisu isto što i tzv. pilula za dan poslije, što je česta zabluda. Pilula za dan poslije, ukoliko se koristi unutar 72 sata od nezaštićenog seksa, može spriječiti da do trudnoće dođe, ali ne može prekinuti već uspostavljenu trudnoću. Isto tako, medicinski pobačaj nije isto kao i pobačaj iz medicinskih razloga, koji podrazumijeva prekid trudnoće zbog ugroženog života žene ili sličnih, medicinski opravdanih, razloga.

***

Nehirurški abortus je moguće uraditi u BiH i Srbiji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije