Radoznala Lola

Dan kada je Džeki Kenedi postala Džeki O.

Iako je Žaklin Li Buvije Kenedi (Jacqueline Lee Bouvier Kennedy) bila ta koja se udala za predsjednika Džona F. Kenedija (John F. Kennedy), mnogi su gotovo bili u braku sa idejom o njih dvoje.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: OLIVIA B. WAXMAN - time.com

Foto: Caroline Kennedy / nydailynews.com

Njihova je veza bila centralna ideja koncepta Kenedijevskog “Kamelota” (kako je tada bila poznata Bijela kuća), koji je još uvijek objekat toliko nostalgije (u SAD ipak ponajviše).

Stoga je mnogo njih izuzetno teško primilo vijest da je, nakon gotovo pet godina od njegovog ubistva, ova 39-ogodišnja bivša prva dama, bila spremna da nastavi sa svojim životom.

Foto: Giphy.com

Preudala se za grčkog tajkuna Aristotela Arija Onasisa (Aristotle “Ari” Onassis), koji je tvrdio da ima 62. godine, ali ga je jednom prilikom pasoš “izdao”, te pomjerio brojku nekoliko godina unazad.

“Sve, od zalađenih badema do jahte sa uslugom – sve je bilo spremno da slavi novi život Gospodina i Gospođe Onasis”, pisao je TIME, sa sve naslovnom fotografijom tajnog grčkog vjenčanja.”Sve sem onog što se podrazumijeva pod ‘svijetom’, koji nije mogao da razumije niti da prihvati ovaj spoj.”

Zavjeti su isto tako bili šokantni, jer je vjenčanje uslijedilo kao šok.

Čak je i mladenkina majka rekla da je to bilo iznenađenje, te ju je LIFE magazin citirao i rekao da ju je ćerka nazvala i pitala da li može već narednog dana da bude u avionu. Džekijina mlađa sestra Li Radzivil (Lee Radziwill) je rekla da su ju zaruke jednako tako iznenadile.

Ona se, naime, prije sestre viđala sa Onasisom, pa je način na koji su vijesti izašle u javnost ostavio gorak ukus u njenim te do kraja poremetio odnos dvaju sestara.

Bilo kako bilo, u kontekstu drugih šokantnih vijesti te 1968. godine, pokrivanjem vjenčanja, bivši Times-ov izdavač Džejms R. Šeplej (James R. Shepley) je napisao opasku čitaocima, “da su ponudili sporiji tempo, u mahnitim vremenima, u godini u kojoj je bilo itekako ljutih vijesti”.

Ne iznenađuju spekulacije šta je tačno to što je njih dvoje zbližilo. Neki vjerni fanovi Kendijevih su spekulirali da je nju, inače konstantnu žrtvu paparaca, privuklo njegovo privatno obezbjeđenje.

“Ideja da je imao jahtu, te su mogli bukvalno da otplove od njenih problema, negdje na neko privatno ostrvo, gdje bi ona mogla biti sama, je izuzetno privlačna”, rekla je Tina Kesidi (Tina Cassidy), autorica biografije nekadašnje prve dame Amerike.

Ali, i pratio ju je već neko vrijeme. Kasidi naglašava da je upravo on bio jedan od prvih posjetilaca Bijeloj kući nakon atentata. “Mislim da ljudi vjeruju da je on samo čekao priliku.”

15 fantastičnih žena čiji su životi inspirisali fantastične filmove

Ipak, par nije živio srećno do kraja života.

Kao što je TIME objavio 1975. godine, “nakon medenog mjeseca uslijedilo je ono što Ari nazvao šnoćima neprestanih tišinaš. Džeki je voljela koncerte, balet i pozorište, dok je Onasis preferirao buzuki, trbušne plesačice, te povremeno druženje sa grčkim biznismenima. Stoga su većinu vremena provodili odvojeno.”

Onasis se zauvijek promijenio nakon smrti svog sina, 1973. godine. Imao je ideju da je smrt predsjednika Kenedija proklela njegovu ženu, pa ju je zvao i “vješticom”, navodi TIME, 1994. godine.

Ali je javnost, i nakon vjenčanja, ostala slaba na Džeki. Postala je Džeki O., nadimak koji se prvobitno pojavio upravo na TIME-ovim stranicama, nekoliko mjesci nakon svadbe, te fascinacija njome i njenim životom nije jenjavala.

Kao simbol gracioznosti u danima tuge, njene su lične borbe možda čak učinile da je Amerika (ali i ostatak svijeta) voli još više.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije