Radoznala Lola

Fotografija koja je otkrila kako je Merilin Monro dobila ime

Gotovo odmah nakon što je Norma Džin Doerti (Jeane Dougherty) potpisala ugovor za 20th Century Fox, 24. avgusta 1946. godine, počela je potraga za njenim scenskim imenom.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: OLIVIA B. WAXMAN - time.com

Foto: Giphy.com

Prošlo je 73 godine otkad je izvršni direktor Studija Ben Lajon (Lyon) sugerisao da promijeni ime u Merilin Monro (Marilyn Monroe), glumici čije je ime upravo i postalo sinonim za platinum plavuše, bombe koje je i glumila u filmu.

I sada njeni fanovi mogu da vide dokaz o porijeklu njenog imena.

Fotografija – koju je Merilin potpisala za Lajona:

“Dragi Bene,

Ti si me pronašao, imenovao i vjerovao u mene kada niko drugi nije. Moja zahvalnost i ljubav zauvijek.

Merilin”.

Fotografija ovog dvojca je nastala tokom snimanja filma Sedam godina vjernosti (The Seven Year Itch), iz 1955. godine. Smatra se jednom od najznačajnijih fotografija u istoriji Holivuda, jer upravo okončava raspravu o tome kako je ona dobila ime.

Fotografija koja svjedoči o nastanku umjetničkog imena Merilin Monro / Foto: porodica Marian Nixon Seiter / time.com

Pa kako je onda ime Merilin Monro izabrano?

Bio je to timski rad, navodi Donald Spoto, jedan od autora njene biografije. Lajon je tada počeo od toga da postoji toliko načina da se izgovori “Dougherty”, prezime njenog, netom poslije toga, bivšeg muža.

Ta 20-ogodišnjakinja, koje se bavila modelingom, a koja je rođena kao Norma Džin (Jeane) Mortenson, a poslije krštena kao Norma Džin Bejker (Jeane Baker), je sama sugerisla Monro, prezime sa majčine strane, a potom je Lajon dodao Merilin jer ga je podsjećala na Merilin Miler (Marilyn Miller), zvijezdu Brodveja. (Pričalo se da su Lajon i Miler tada bili u vezi.) Djelovalo mu je prikladno da ove dvije umjetnice dijele isto ime (i to iz više razloga).

Kako je Norma Džin ubila Merilin Monro

Spoto je naglasio da, ne samo da su ličile, već su obje imale i izuzetno komplikovane živote, ali i propale brakove.

Ispostaviće se na kraju da im je to ime i nešto predvidjelo. Naime, Merilin Miler je umrla u 37. godini, a Merilin Monro u 36.

Ali, priča tu ne završava, jer je bilo još prijedloga za ime. U jednom pismu koje je ona 1946. godine napisla prijatelju, stoji da je i Kler (Clare) Norman bilo u razmatranju, ali su se spominjala i imena Meridit (Meredith), Kerol (Carol) Lind, navodi drugi autor njene biografje Luis Baner (Lois Banner).

Ime Merilin je, očito, pobijedilo. Ipak, prošla je jedna decenija dok nije i zvanično (legalno) promijenila ime, a što se, dakle, desilo 23. februara 1956.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije