Hrabra LolaNaslovna vijest

Kako je Karen Uhlenbek upravo dobila nagradu do sada rezervisanu za muškarce

Karen Uhlenbek (Karen Uhlenbeck), sa Univerziteta Teksas u Ostinu, ovogodišnja je dobitnica nagrade Abel, jednu od najprestižnijih međunrodnih nagrada za dostignuća u matematici.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: Andrea Kane/ Institute for Advanced Study

Ona je baš to – PRVA DOBITNICA, s obzirom da je ova prestižna nagrada, koja se dodjeljuje od 2003. godine, svih tih godina bila “rezervisana” za muškarce.

Norveška akademija nauke je odlučila da nagrade ove godine pripadne 76-godišnjoj Karen Uhlenbek, koja ima zvanje profesor emeritus na Univerzitetu Teksas u Ostinu, i koja je poznata po svojim geometrijskim parcijalnim diferencijalnim jednačinama, teoriji kalibra i integrisanim sistemima, a pomogla je i u razvoju polja poznatog pod imenom geometrijska analiza i razvila tehnike koje su dramatično promijenile matematički okvir i koje danas koriste mnogi geometri i analitičari.

“Učinila je stvari o kojima niko nije razmišljao, a nakon što je to napravila položila je temelje te grane matematike”, rekla je San-Jung Alis Čeng (Sun-Yung Alice Chang), matematičrka na Univerzitetu Prinston, koja je bila dio peteročlane stručne komisije.

Karen Uhlenbek, čije su teorije uvele revoluciju u dosadašnje shvatanje minimalnih površina, poput onih koje formiraju mjehurići sapuna, kao i shvatanje opštih problema minimizacije u većim dimenzijama, je takođe pohvaljena i kao snažna zagovornica rodne ravnopravnosti u nauci i matematici.

Nagrada, koju mnogi vide kao Nobelovu nagradu za matematiku, iznosi šest miliona norveških kruna (704.000 dolara).

Ovogodišnja dobitnica, koja je o nagradi obaviještena u proteklu nedjelju, tada je izjavila da trenutno ne zna šta će tačno učiniti s tim novcem.

LOLA DANA: Ova djevojčica je nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Kako ne postoji Nobelova nagrada za matematiku, najprestižnija nagrada iz te oblasti je već decenijama Fildsova medalja (Fields Medal), koja nosi ime kanadskog matematičara Džona Čarlsa Fildsa (John Charles Fields) i dodjeljuje se dvojici, trojici ili četvorici matematičara mlađih od 40 godini na Međunarodnom kongresu Međunarodne matematičke unije (IMU) na svakih četiri godine.

Marjam Mirzakani (Maryam Mirzakhani), profesorica sa Stanforda koja je umrla u julu 2017, s 40. godina, jedina je žena koje je primila ovu nagradu, 2014. godine.

Žene naučnice: Maryam Mirzakhani, žena koja je smisao pronašla u matematici

Nagrada Abel nazvana je po norveškom matematičaru Nilsu (Niels) Hendriku Abelu, a prije Karen Uhlenbek bilo je 19 laureta (tri godine je podijeljena između dvojice matematičara) i svi su bili muškarci. Dodjeljuje je kralj Harald V, svake godine, u ime norveškog Ministarstva za obrazovanje i istraživanje za matematičke doprinose širokih razmjera i značaja.

Karen Uhlenbek je tako, dobivši ovu prestižnu nagradu, postala i uzor ženama u ovom području.

“Osvrnuvši se na svoju karijeru, shvatam da sam imala veliku sreću jer sam bila na čelu generacije žena koje su zapravo mogle dobiti stvarne poslove u akademskoj zajednici”, izjavila je ova matematičarka, kojoj će nagrada biti dodijeljena 21. maja, u Oslu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije