Lole iz komšiluka

Ljubav je pobijedila i 17. put: Malena i Klepetan ponovo zajedno

Prije 26 godine Stjepan Vokić iz Brodskoga Varoša, u Hrvatskoj, je pronašao, pored bare, rodu ranjenu lovačkim macima, kojoj je jedno krilo bilo slomljeno. Nazvao ju je Malena.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: iliuta goean / Shutterstock.com

“Kako Malena ne može letjeti, ja sam bio n jezina krila”, Stjepanove su riječi.

Na krovu joj od tada svakog proljeća pomaže da napravi gnijezdo, a tokom zime joj pravi unutrašnju nastambu, jer ona ne može da odleti u toplije krajeve.

A onda je, jednog proljeća, pri povratki s juga, u njeno gnijezdo sletio mužjak rode. Klepetan. Njihova ljubavna priča traje već 17 godina.

Naime, on se i prije dva dana, 17. godinu zaredom vratio svojoj Malenoj.

“Iznenadio me jučer u 15 sati. Došla je grupa njih sedam roda, kružili su okolo. Dvojica su sletjela dole na igralište. Rekoh, nije vrag da je došao prije”, ispričao je juče za Jutarnji list svoje iznenađenje Stjepan Vokić, bez kojeg ove priče ne bi ni bilo.

Vokić je 72-godišnji udovac i penzionisani domar mjesne škole, je ispričao da ga je Klepetan ove godine iznenadio, jer je malo poranio. Zbog čega se to desilo, jer Klepetan inače dolazi između 24. i 28. marta, Vokić tačno ne zna.

“Ovo je najranije u ovih 17 godina. Gledao sam je li to on ili nije na igralištu… Rekoh, uzet ću hamper s mesom. Ako priđe, onda je on”, priča on za Jutarnji i dodaje da, s obzirom da rode, pa tako i Klepetan, prelete oko 15.000 kilometara od Kejp Tauna u Južnoj Africi, gdje provode zime, nije ni čudo da je meso ono čemu nije mogao odoljeti.

Kad se najeo i oporavio od napornog puta, odmah je otišao do gnijezda svoje Malene, gdje su se dvije rode počele nježno pozdravljati.

“Sretni oni, sretan i ja”, kazao je Vokić.

Zbog ljubavi na daljinu i vjernosti za ove dvije rode znaju svi u Hrvatskoj, ali i regionu. Takođe, brojni svjetski mediji su prenijeli priču o ovoj ljubavi roda na daljinu i odanosti, uprkos izazovima sa kojima se se susreću i bića u životinjskom svijetu.

Inače, ptice su najvjerniji partneri u životinjskom svijetu. One mogu biti toliko vezane za svoje životne izabranike da u slučaju razdvajanja ili smrti i same uginu “slomljenog srca”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije