Naslovna vijestRadoznala Lola

Ožiljci, strije i jastučići: Ova kampanja slavi žensko tijelo i realna očekivanja nakon poroda

Više od 80 odsto majki upoređuje svoje tijelo nakon porođaja s nerealnim idealima u medijima.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: Sophie Mayanne / Mothercare

Kompanija Mothercare pokrenula je ovog mjeseca kampanju Body Proud Mums, koja slavi ljepotu tijela nakon poroda i predstavlja dio majčinstva koji se rijetko prikazuje u medijima.

Ovom kampanjom žele potaknuti žene da se osjećaju sigurno i ponosno na svoje ožiljke, strije, jastučiće i sve ono što se promijenilo na njihovim tijelima, ali i da shvate da su sve žene nakon poroda lijepe.

Svoja iskustva i priče su u ovoj kampanji podijelile novopečene mame, njih 10. Da projekat potpisuju odvažne žene, dokazuje i to što je iza objektiva bila fotografkinja Sophie Mayanne, koja se 2017. godine obvezala da nikada u svom radu neće fotošopirati kožu.

“Fotografije prikazuju surovo i nevjerojatno iskustvo poroda. Cilj je da se sve mame mogu identifikovati s ovim fotografijama, na ovaj ili onaj način, i da se osjećaju sigurnije u svojoj nesavršenosti”, rekla je Sophie te naglasila da je ponosna na sve žene koje su joj bile modeli u ovoj kampanji.

Kampanja Body Proud Mums je uslijedila nakon što je jedno istraživanje pokazalo da više od 80 odsto majki poredi svoje tijelo nakon poroda s nerealnim idealima u medijima. Četvrtina mama osjeća najveći pritisak medija, a gotovo polovina osjeća potrebu da izgledaju poput slavnih mama. Zabrinjavajuće je da 90 procenata žena, u starosnoj grupi od 18 do 25 godina, očekuje da njihova tijela treba da budu poput onih kod slavnih osoba koje vide u medijima.

Stoga i ne čudi da više od polovine (51%) mama na društvenim medijima koristi aplikacije/filtre kako bi na fotografijama sakrile sve ono što im se u njihovom izgledu ne sviđa.

Elanor, 14 sedmica nakon porođaja

“Prije trudnoće, imala sam lijepe obline i moja koža je bila glatka. Tokom trudnoće moje tijelo se dramatično promijenilo, ne samo u kilaži. Na društvenim mrežama sam vidjela fotografije žena koje su brzo nakon poroda povratile svoju težinu koju su imale prije trudnoće i naravno da sam bila pod pritiskom da učinim isto. Ipak, spoznala sam da to i nije tako lako, ali kako dani prolaze, sve bliže sam nekom svom cilju. Iako nisam očekivala da će se moje tijelo ovoliko promijeniti, svakako bih sve ponovila”, kaže Elanor.

Nardy, 20 sedmica nakod poroda

“Zadovoljna sam mojim tijelom, iako i dalje imam stomačić, što je sasvim normalno s obzirom da sam rodila blizance.O tome ću misliti kad budem imala više slobodnog vremena, jer sad ipak trebam dovoljno energije da brionem o svoje šestoro djece! Ne osjećam se drugačije nakon porođaja – osjećam se isto, čak sam i srećnija. Vjerujem da sam baš zbog toga, uprkos izazovima, u stanju da svojoj djeci pružim neophodnu pažnju i ljubav”, kaže Nardy.

Kesia, 17 sedmica od poroda

“Oduvijek sam znala da će moje tijelo biti drugačije nakon porođaja, međutim, nisam očekivala da će mom umu trebati toliko vremena da se navikne na te promjene. Znam da je svaka žena drugačija i stoga više ne osuđujem sebe. Učešćem u ovoj kampanji sam željela da pokažem da je nakon poroda sasvim normalno imati ovakvo tijelo. Želim da pokažem da je beba važnija od svih etiketa koje ćete možda same sebi prikačiti”, govori Kesia.

Fotografije ostalih majki koje su, nedugo nakon porođaja, učestvovale u ovoj kampanji, kao i šta su izjavile na tu temu, možete pogledati i pročitati OVDJE.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije