Lole iz komšiluka

Pozitivna priča iz Kragujevca: Trudnice i mlade mame ne plaćaju školarinu

Trudnice i mame koje imaju djecu do jedne godine starosti, a koje studiraju na Univerzitetu u Kragujevcu, od sada će biti oslobođene troškova studiranja.

Redakcija

Foto: kikovic / Shutterstock.com

Ovu inicijativu Studentskog parlamenta, tačnije studentkinje četvrte godine Sandre Miljaković, jednoglasno je usvojio Senat Univerziteta. Studenti su time željeli da doprinesu povećanju nataliteta bar na lokalnom nivou, a kragujevački univerzitet postao prvi u Srbiji koji je podržao ovakvu inicijativu.

Nakon odluke Senata, upućena je preporuka svim fakultetima u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, kojom se predlaže da se trudnim studentkinjama i onima sa djecom do jedne godine starosti, daju sljedeće olakšice: ukidanje troškova školarine i svih troškova studiranja koji su navedeni u cjenovnicima usluga na fakultetima i mogućnost odsustva sa nastave, vježbi i predavanja, a uz to i obaveznog uslova za izlazak na ispit.

“Smatram da je podrška ovoj inicijativi znak da smo na dobrom putu kada je reč o poboljšanju statusa trudnih studentkinja i onih sa malom decom.
Trudna studentkinja četvrte godine Jelena Delibašić kaže da joj ta odluka mnogo znači.

„Imam malo dete, a sada blizanačku trudnoću. Smanjenje troškova studiranja mi mnogo znači“, pojasnila je ona, a prenosi B92.

Dekan Ekonomskog fakulteta Petar Veselinović je rekao da je taj fakultet i dosad primjenjivao olakšice za studiranje trudnica i porodilja, a da ih nove preporuke ohrabruju za dodatne benifite.

„Imamo trenutno 12 studentkinja koje su trudnice i 19 porodilja koje koriste godinu za negu bebe. Ne plaćaju školarinu i ispite, a ići ćemo i korak dalje“, naveo je.

Naime, inicijatorka ove ideje ističe da će njen sljedeći korak biti da, prije svega, prikupi podatke o tome koliko parova postoji na Univerzitetu u Kragujevcu koji koriste usluge studentskih domova, a koji će se uskoro ostvariti u ulozi roditelja.

“Ideja mi je da se takvim parovima omoguće posebne sobe u sklopu studentskih domova, u kojima će moći da žive zajedno, ali i da imaju sve neophodne uslove za adekvatan odgoj dece u istima”, istakla je ona za Blic.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije