Radoznala Lola

“Efekat Bijonse”: Kako su poznati namamili nove generacije u muzeje

Kada su Bijonse i Džej Zi u pariskom Luvru snimili spot za pesmu “Apeshit”, godišnji broj posetilaca ovog čuvenog muzeja porastao je za četvrtinu.

Redakcija

Izvor: The Guardian / Nedeljnik

Foto: YouTube

Ovaj skok u popularnosti muzeja i galerija među mlađim generacijama koje i nisu pretjerano zainteresovane za klasična umjetnička djela pripisuje se poznatim ličnostima zbog kojih sve više mladih posjećuje izložbe.

Više od 10,2 miliona ljudi posjetilo je muzej 2018. godine, što je za 25 odsto više posjetilaca nego ranije, čime je oboren rekord od 9,7 miliona posjetilaca iz 2012. godine. To je najveći broj za bilo koji muzej te vrste, uključujući i Nacionalni muzej Kine i čuvenu MoMA iz Njujorka.

Zanima vas muzejska tura posvećena Bijonse i Džej Ziju? Moraćete u Luvr!

Luvr je uspio da zadrži i najveći broj mlađih posjetilaca jer je više od 50% njih ispod trideset godina. Vjeruje se da je razlog tome i video spot Bijonse i Džej Zija za “Apeshit”, koji je sniman prošlog ljeta, i koji je predstavio njihove glavne radove – Mona Lizu, Posvećenje cara Napoleona I i krunidba carice Žozefine u katedrali Notr-Dama u Parizu.

Video koji je pregledan više od 150 miliona puta, posmatra se kao važan komentar o zastupljenosti moći u umjetnosti, o rasi i kolonijalizmu.

Zbog toga je muzej stvorio posebnu turu za posjetioce zasnovanu na videu, a koji se pokazao vrlo uspješnim.

Foto: Resul Muslu / Shutterstock.com

U Vašingtonu, u Nacionalnoj galeriji portreta Smitsonijan, posjetioce su privukli portreti bivšeg američkog predsjednika i prve dame, Baraka i Mišel Obama – broj posjetilaca porastao je za milion.

Nova istraživanja najpopularnijih umjetničkih i kulturnih destinacija, piše Gardijan, a prenosi Nedeljnik, pokazuju da je Tejt prvi put poslije devet godina pretekao Britanski muzej, i to zahvaljujući izložbi “Pikaso 1932: Ljubav, slava, tragedija” koju je kritika prihvatila i više nego dobro.

Posjetioci su u velikom broju dolazili u Tejt da pogledaju izložbu “Frida Kahlo: Making Her Self Up” o slavnoj meksičkoj umjetnici, ali i izložbe o Viniju Puu, kao i o radu proslavljenog španskog modnog dizajnera Balensijage.

Skriveni život Fride Kalo na dlanu

U Njujorku je rekordno veliki broj posjetilica u 2018. godini zabilježio muzej Metropoliten, sa izložbama “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imaginations”, koju je pogledalo 1,7 miliona ljudi, i “Michelangelo: Divine Draftsman and Designer”.

Veoma su popularne izložbe koje se bave modom – uključujući onu o Dioru u muzeju V&A.

Krajem aprila u londonskom Muzeju Dizajn biće obilježena 20-godišnjica smrti poznatog režisera Stenlija Kjubrika, dok Tejt priređuje izložbu o Van Gogu, a Britanski muzej o Edvardu Munku.

***

Jedna studija, o kojoj takođe piše Gardijan, pokazuje da mladi Britanci sve više kao anti-stres terapiju koriste odlaske u muzeje i galerije. Posmatranje umjetničkih djela je u tom pogledu, sugeriše se, može biti djelotvornije i od joge!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije