Praktična Lola

Djecu bi trebalo učiti da plivaju čim napune godinu dana

Utapanje ostaje jedan od najčešćih uzroka smrti kod djece.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Cassandra Stone - scarymommy.com

Foto: Microgen / Shutterstock.com

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da je utapanje među 10 vodećih uzroka smrti kod djece i mladih, sa ukupnim udjelom od 7%.

Najveći je broj stradalih, njih čak 90%, u slabo i srednje razvijenim zemljama svijeta.

U novoj preporuci Američke akademije pedijatara (AAP) naglašava se značaj bezbjednosti u vodi i prevencija od utapanja. S tim u vezi su i predstavili novu sugestiju za roditelje male djece.

Časovi plivanja od prve godine mogu da umanje rizik utapanja, navode u AAP-u. Lekcije treba da imaju jasan fokus na učenje djece bazičnih vještina u vodi i same bezbjednosti u tom okruženju.

Preporuke idu i do toga da sva djeca treba da nauče da plivaju i da nose prsluke za spasavanje kad god su u blizini vode.

Ova preporuke su predstavljene u nadi da edukuje roditelje i pomognu u sprječavanju nezgode koje se dešavaju u vodi, bilo da su u pitanju manje ili veće povrede, pa i smrt.

Foto: Giphy.com

“Kada je dijete u blizini vode, potrebna je konstantno aktivno nadgledanje, što podrazumijeva da je dijete doslovce na dohvat ruke”, rekla je dr Sara Deni (Sarah Denny), za CBS News.

Po izvještaju iz 2017. godine, procijenjeno je da je 8.700 djece mlađe od 20 godina posjetilo odjel za hitne slučajeve u bolnici upravo zbog posljedica nastalih u vodi, a nih je čak 25% hospitalizovano ili zadržano zbog dodatne njege.

Najmlađi, do 4. godine života, su zapravo i najugroženiji. Ovo upozorenje ne podrazumijeva samo bazene, rijeke i slično, već i kade/tuš kabine.

Naravno da se dodatno naglašava i da je plivanje porodična aktivnost, tako da roditelji treba da znaju plivati. A još neke od instrukcija koje daje AAP jesu:

Roditelji ne smiju nikada da ostave dijete samo, ili dugom djetetu da ga čuva, ukoliko se u blizini nalazi otvoreni pristup vodi.

Odrasli bi trebalo da isprazne sve posude sa vodom odmah po upotrebi, jer čak i manja količina vode za dijete može biti opasna.

Nikada dijete ne ostavljate samo u kupatilu.

Čak i sa starijom djecom i dobrim plivačima u blizini, roditelj koji nadgleda treba da se fokusira na dijete i ne smije dozvoliti da mu bilo šta odvuče pažnju.

Dodali bismo – i naglasili značaj poznavanja osnovnih mjera spašavanja i oživljavanja.

Budući da se ljeto približava, važno je ozbiljno shvatiti ove preporuke kako bi se spriječile eventualne nezgode.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije