Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Znate li da se Slavko Mršević vraća u školu?! Znate li da je pobijedio?!

Ovo je priča o pobjedi!

Piše: Jelena Pralica

Foto: Avaz

Aspergerov sindrom, jedan od poremećaj iz autističnog spektra, nije nešto što treba da bude ičije glavno obilježje. Ipak, kad je u pitanju dječak iz Rudog Slavko Mršević, on je u potpunosti, po odluci drugih, obilježio njegove mlade godine.

“Jedan mladić već više godišnjih doba dolazi do vrata škole u koju je krenuo i tamo čeka veliki odmor da vidi svoje drugare iz razreda. Do tih vrata mu je jedino dozvoljeno. Preko praga je prelazio dok nije odlučeno da je ‘opasan’, da će kontaminirati druge. Ne znam koji je drugi razlog da dijete izbaciš iz škole”, da citiram samu sebe iz prijašnjeg teksta, kada sam napisala da smo svi mi Slavko u ovoj bolesnoj zemlji, kada sa jer sam tad, čitajući ga iznova, do vlastite srži proživjela ono što su učinili ovom djetetu.

Svi smo mi Slavko u ovoj bolesnoj državi

Danas mi je mnogo teže ponovo pronaći riječi kojima sam prije više od godinu dana pokušavala objasniti šta smo time što smo mu u lice zalupili vratima škole učinili ne samo njemu, nego i sebi. Kako smo pokazali da je jednom, naizgled samo rijetkima važnom odlukom, tako lako dotaknuti dno.

Danas, na sreću, mogu pisati drugačije o Slavku. On je sad dijete koje je pobijedilo. Nas, ovakve zadrte i uskogrude, sa amom preko očiju, i ovaj učmali sistem, vrijednosti i postupaka.

Slavko se vraća u školu! To je vijest, ne dana, ne sedmice, mjeseca ili godine, to je vijest nas ovdje otkad postojimo i koja treba da obiđe planetu, jer je, doduše već odavno, vrijeme da iz ove naše vukojebine u galaksiju eksplodira i nešto pozitivno, nešto što će pokazati da u nama još uvijek ima makar zrnce razuma, hrabrosti i pravednosti. A ima!

Osnovni sud u Višegradu donio je presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

“Naložili su hitni povratak u školske klupe i izrekli finansijsku kaznu/odštetu. Odšteta je simboličnih 11.000 KM, ali istina i pravda su važniji. Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj istoriji je nepopravljiva i teška. Ali, samo naprijed hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama, napisao je na svom Facebook profilu Bojan Bajić, pravni zastupnik Slavka Mrševića.

Danas je Sud u Višegradu donio presudu da su Škola i Ministarstvo kršili zakon u slučaju brutalne zabrane pohadjanja…

Gepostet von Bojan Bajić am Montag, 25. März 2019

Slavku Mrševiću je nakon polugodišta 2015/2016. godine onemogućen nastavak školovanja. On je mjesecima, nakon toga, dolazio pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

”Drago mi je da je Sud rekao da su škola i ministarstvo krivi, da nisam ja kriv, da nisu krivi moji roditelji”, rekao je Slavko nakon što je saznao za presudu.

Hoće li se iko zapitati ili, nedaobog, odgovarati zbog svega što je učinjeno ovom djetetu?! Da on, nakon one besramne odluke, zajedno sa svojim roditeljima prođe javni, medijski i sistemski linč? I da u jednom momentu počne da vjeruje da je on kriv, da je kriva njegova porodica?! I da mu je u svemu danas najvažnije da nije tako, a ne što je pravda naposlijetku zadovoljena.

Kakvi ste vi bezdušnici!

Posmrtni marš za naše školstvo s poteškoćama u razvoju

Postupci rukovodstva škole su tada zgrozili javnost, ali i sve ono što se dešavalo kasnije. Nisu uvaženi nalazi Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao ni preporuke Pedagoškog zavoda RS, obudsmena za djecu RS i ombudsmena za ljudska prava BiH. Učenici škole peticijom su tražili Slavkov povratak, ali je Ministarstvo prosvjete RS podržalo odluku rukovodstva ustanova i Slavka svrstalo u kategoriju djece s mentalnom retardacijom te ga u momentu kada je sa svojim drugarima trebao pohađati četvrti, uputilo da se upiše u prvi razred po prilagođenom programu za zanimanje bravar.

Zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju, koji propisuje da je srednje obrazovanje dostupno svima, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo podiglo je optužnicu protiv deset osoba, među kojima je i bivši direktor škole. I taj proces je, navodno, u završnoj fazi.

“Nije problem bio samo u tome što su mu nezakonito zabranili dolazak u školu, nije najveći problem bio ni u tome što su onda pravili nove nezakonitosti da bi prikrili stare (i škola i ministarstvo su ovo činili), najveći je problem bio u tome što su vodili kampanju dezinformisanja javnosti, kampanju diskreditacije učenika i njegovih roditelja u medijima, vodili su specijalni rat protiv autističnog dječaka. Šta li je to u glavi rukovodstva škole i ministarstva kada mogu povesti specijalni propagandni rat protiv autističnog dječaka!?”, napisao je takođe Bajić na svom Facebook profilu.

I baš kao što reče, laž i pokvarenost razjedaju ovo društvo u njegovim temeljima, a istina i pravda su jedini lijek za tu opaku bolest.

Slavko će maturirati sa svojim školskim drugarima. A vi, vi koji ste željeli to da mu uskratite, i vi koji ste ih u tome, na sve načine, svesrdno podržavali, koja je vaša pobjeda kad se pogledate u ogledalo? Znam, previše pitam.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije