Naslovna vijestRadoznala Lola

Mafi Dove – selo u kojem je porođaj tabu

Porođaji, uzgoj životinja i sahranjivanje – tri su strogo zabranjene aktivnosti u jednom selu u Gani.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: plustvafrica.com

“U devetom sam mjesecu trudnoće, ali mi nije dozvoljeno da se porodim u mom selu.”

Selo Mafi Dove, u južnoj Gani, ima oko 5.000 žitelja, ali gotovo niko od njih nije rođen tu. Zbog vjerovanja da će rođenje djeteta uvrijediti bogove, žene odlaze u susjedna mjesta, često pješke prelazeći velike distance pod jakim bolovima.

Jer, porođaj je tabu.

Ukoliko biste se zadesili u ovom selu, jedna od prvih stvari koju biste mogli primjetiti je da, osim ptica koje prelijeću, u ovom selu nema životinja. Uzgoj je strogo zabranjen, a to je pravilo starije od bilo kod stanovnika sela i nema nikakve naznake da će se u skorije vrijeme i promijeniti.

Nadalje ćete uvidjeti da ovom selu “nedostaje” groblje. Kada neko umre, sahrane ga u nekom od susjednih sela.

I još jedna stvar po kojoj se ovo selo ističe je već pomenuta činjenica da gotovo niko od mještana nije tu rođen. Porođaj je, dakle, strogo zabranjen. Kao i povratak majci prije nego pupčana vrpca spadne.

Pomenuta su tri tabua pridržavanje pravila koje nalaže da krv ne smje da uprlja zemlju. 

U ovom selu nije se rodio niko od njegovih meštana. Porođaji su zabranjeni

Gepostet von BBC News na srpskom am Montag, 25. März 2019

Žene se, znajući za ovo pravilo, nekoliko mjeseci unaprijed spreme i odu iz sela, ali bilo je situacija kada su hitno morale da ga napuste, što je nerijetko prouzrokovalo komplikacije i za njih i za bebe.

Iako su pomenuti tabui toliko duboko ukorijenjeni u pore tamošnjeg društevnog uređenja, posljednjih je godina sve više i više žena koje pokušavaju da uvedu neke promjene.

Tražile su od starješine sela da ukine ovo pravilo, ali (za sada) uzalud. Njihove zahtjeve izgleda niko ne čuje, i ne shvata ozbiljno.

“Kada su naši preci došli ovdje, glas iz raja im je rekao: ‘Ovo je sveta zemlja i postoje pravila ako želite da ostanete.’ Nema porođaja, nema uzgoja životinja, nema sahranjivanja – takva su pravila”, objasnio je za BBC starješina Kvame Cidice Gbenu (Kwame Tsiditse Gbenua), i dodao da krv ne smije da uprlja zemlju.

Stoga, pojedine trudnice u posljednji čas odlaze, u strašnim bolovima, u susjedna sela, samo da bi izbjegle kršenje tradicije.

“Čim sam osjetila bolove, dobrovoljno sam napustila selo, samo da izbjegnem nevolje”, izjavila je jedna majka za Plus TV Africa.

Bilo je, naravno, izuzetaka, naglašavaju stanovnici te su pojedinci i rođeni u samom selu, ali ističu da su te situacije odrađene pažljivo, da se opet ne bi razljutili bogovi.

Ono što “tjera”, ponajviše buduće majke, da poštuju ovo pravilo je kletva koja će navodno iste da zadesi ako ga prekrše, a koja nalaže da će roditi “abnormalnu bebu”.

Ipak, nema zabilježenih slučajeva rođenja djece sa deformitetima.

“Neke žene moraju dugo da hodaju do drugih mjesta da bi se porodile. Puno sam se namučila na prvom porođaju. Pokušavala sam da nađem auto da me prevezu do drugog sela da se porodim. I drugi put sam se porodila u susjednom selu. Sada postoji klinika u blizini i tamo ću otići da rodim treće. Želim da apelujem na seoske starješine da ukinu ovu praksu kako bismo mogle ovdje da se porađamo”, objašnjava jedna od trudnica iz ovog sela za BBC.

Jer, dok su ostala sela ukinula ovu praksu, izgleda da vođe Mafi Dova ipak nisu spremne za to.

“Ako poslušate, sve će biti u redu. Zato smo i dalje ovdje”, zaključuje pomenuti starješina. “Gdje god ima zla, nema napretka.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije