Radoznala Lola

Žene ipak neće u istorijsku šetnju svemirom, jer NASA ima prikladno odijelo samo za jednu

Istorijska šetnja svemirom, u koju su u petak trebale da krenu dvije astronautkinje, ipak se neće desiti.

Priredila: Ana Tomić

Foto: NASA

Naime, američka svemirska agencija NASA izbacila je tu šetnju s dnevnog reda, a kao razlog je naveden nedostatak prikladnih odijela na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tako će u petak u svemir išetati Kristina Koh (Christina Koch) s američkim kolegom Nikom Hagom (Nickom Hagueom), umjesto s En Meklejn (Anne McClain), kako je ranije najavljeno.

Pr(a)vi put: Zakazana šetnja svemirom u koju idu samo žene

Planirano je da njih dvije provedu sedam sati u svemiru, kako bi zamijenile litijum-jonske baterije koje služe za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice energijom, što bi zapravi bila prva šetnja svemirom u kojoj su učestvovale samo žene, odnosno prvi ženski astronautski par.

Od 1998. godine, kada je postavljena Međunarodna svemirska sanica, u takve je misije izašlo 214 parova, koje su obično činila dvojica muškaraca ili miješani muško-ženski par.

Svemirska odijela raspoloživa astronautima se sastoje iz više dijelova, različitih veličina, kako bi se bolje prilagodina tijelu svakoga od njih. NASA trenutno ima dvije veličine za gornji dio odijela, koji se naziva i košuljom svemirskog odijela. Meklejn je prošle sedmice shvatila da joj gornji dio svemirskog odijela u srednjoj veličini M bolje pristaje.

“S obzirom da je samo jedno odijelo veličine M spremno za šetnju svemirom u petak, 29. marta, na put ide astronautkinja Koh”, navedeno je u zvaničnom saopštenju NASA-e, odakle su dodali da su za izradu košulje potrebni sati, ali da za to sada nema vremena i zato je odlučeno da je lakše da zamijeni astronaute.

Meklejn i Koh su polaznice klase iz 2013. godine, čiju polovinu čine žene, a upravo taj trend sve većeg broja žena u raznim oblastima obuke iz NASA-e navode kao valeki u važnu promjenu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije