Praktična LolaSponzorisano

Zašto i bez konzervansa hrana u tegli ostane dugo svježa?

„Kako pripremiti zimnicu bez konzervansa“ – trenutno je jedan od najtraženijih recepata na internetu.

Redakcija

Izvor: babyfoodfactory.com

Foto: Anna Movchan / Shutterstock.com

Lako ga možete naći. Svježe povrće koje stavljate u turšiju neće izgubiti vitamine i ostaće iste teksture ako ga pripremite na način koji vam preporučuju.

O receptu naših baka

I naše bake su spremale zimnicu bez konzervansa. Sam proces podrazumijeva:

– Prije svega, visok stepen čistoće kuhinje i površina na kojima hranu pripremate, ruku, tegli i poklopaca.

– Tegle u koje stavljate zimnicu moraju da budu dobro oprane pa prokuvane u ključaloj vodi. Visoka temperatura ubija sve bakterije i potencijalne mikroorganizme koji mogu da pokvare zimnicu.

– Povrće treba dobro oprati i osušiti, odnosno ajvar ili džem dobro ukuvati, a zatim u vruće tegle (neke bake i mame sterilisane tegle drže u toploj rerni dok ne dođe vrijeme da se sipa džem) sipaju sadržaj.

– Dok je sve još vruće treba odmah dobro zatvoriti poklopac da se napravi vakuum, pa će sama toplota da izvuče sav kiseonik koji pogoduje stvaranju bakterija.

– Tegle se na kraju ušuškaju u ćebad i ostave preko noći da se prirodnim putem ohlade.

Tako pripremljen džem ili ajvar može da ostane svjež i 7-8 godina!

Dječija hrana bez konzervansa

Roditelji više ne moraju da brinu. Sada se na tržištu mogu naći teglice sa dječijom hranom od 100% prirodnih sastojaka. Teglice su potpuno bezbjedne, jer su hermetički zatvorene, tako da hrana u njima traje i do dvije godine (24 mjeseca). Kako bi hrana za naše najmlađe bila još bezbjednija, na teglicama se nalazi i zaštitna folija, koja štiti od prašine, svetlosti i otvaranja, a ujedno garantuje očuvanje svježine.

Siguran znak da je teglica ispravna jeste klik koji čujete kada je otvorite. Dodatni benefiti BFF teglica jeste što imaju prozorčić sa desne strane kroz koji se vidi konzistentnost sadržaja, a imate i crticom obilježenu polovinu sadržaja, kako ne biste morali da mjerite obrok.

Dječija hrana bez dodataka

Šta zapravo znači hrana bez dodataka:

Bez dodatih boja – nijedna dječija hrana prema pravilniku o dijetetskim proizvodima i pravilniku o odojčadima i maloj djeci ne smije da sadrži GMO namirnice, ne smije da ima aditive, konzervanse i arome

Bez dodatih aroma – nijedna dječija hrana prema pravilniku o dijetetskim proizvodima i pravilniku o odojčadima i maloj djeci ne smije da sadrži GMO namirnice, ne smije da ima aditive, konzervanse i arome

Bez dodatog šećera – sadrži fruktozu – šećer porijeklom iz voća. Običan šećer daje osjećaj sitosti (sporije se razgrađuje, pa organizam ne registruje brzo) i organizam ga ubrzo opet traži dok prirodnu fruktozu iz voća organizam ne traži.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije