Naslovna vijestRadoznala Lola

LOLA DANA: Maniša Mohana, djevojka čiji bi izum mogao spriječiti seksualne napade

Stiker koji može da detektuje napad?

Priredila: Nataša Bursać

Foto: futureentech.com

Studentkinja sa MIT-ija je upravo osmislila visoko-tehnološki stiker koji bi mogao pomoći u prevenciji seksualnog napada.

“Vjerujemo da će naš tehnološki pristup pomoći u unapređenju bezbjednosti korisnika, kao i u sprečavanju seksualnih napada.”

Stiker, koji može da se smjesti u grudnjak ili bilo koji komad odjeće, je izum MIT-ijeve Maniše (Manisha) Mohana, studnetkinje završne godine, koja seksualne napade smatra “bolešću našeg društva”.

Intrepid je posljednji izum jednog od najplodonosnijih instituta, a služi da registruje grublje dodire, koji dakle slute na potencijalni napad odnosno nasilni seksualni čin.

A kako tačno ovaj izum funkcioniše?

Stiker je, dakle, potrebno zalijepiti za komad odjeće kako bi mogao registrovati kada ga neko (grublje) skida. Zatim, odmah po uklanjanju odjeće sa osobe koja ju nosi, istoj se softver obraća putem SMS-a, da bi potvrdila da je skidanje dobrovoljno.

Ukoliko pak softver ne dobije odgovor, jedno jasno “da” ili “ne”, u roku od 20 sekundi se pali alarm. (Jednako tako, osoba koja nosi dati komad, odnosno stiker, može da aktivira alarm direktno, pomoću ugrađenog dugmeta.)

Jedan tinejdžer je izumio grudnjak koji otkriva rak dojke u ranoj fazi!

Ukoliko i dalje nema odgovora, nakon dodatnih 20 sekundi, softver kontaktira pet brojeva, koje je korisnik prethodno odabrao, sa jasnom porukom da je osoba koja se krije iza datog broja telefona u opasnosti, sa sve navedenom trenutnom lokacijom gdje se nalazi.

Isto tako, poziva jednog od kontakata te snima razgovor, što kasnije može poslužiti kao dokaz.

Treba napomenuti da je dizajn nastao kao input informacija hiljada ljudi, uključujući i same žrtve nasilja.

Budući da su i Manišu često savjetovali da nakon određene satnice ne boravi vani, pogotovo sama, odlučila je da poduzme nešto po tom pitanju. Ona smatra da niko ne treba da je fizički zaštiti, ali ni život u strahu.

“Smatram da treba da budem u mogućnosti da zaštitim sebe i da mogu sama da se branim. To je upravo ono što želim da postignem ovim proizvodom”, objašnjava sama kreatorka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije