Hrabra LolaNaslovna vijest

Žene u RS su uspjele – izborile su se za bespalatan Utrogestan za trudnice

Kada sam prije pet mjeseci pokrenula ovaj Blog i Fejsbuk stranicu, cilj je bio da pomognem svim roditeljima da dođu do potrebnih informacija, do kojih oni sami ne mogu, napisala je Jelena Bjelica, na čiju će inicijativu lijek Utrogestan uskoro biti besplatan za trudnice u Republici Srpskoj.

Redakcija

Izvor: mojedijetecasopis.blogspot.com

Foto: Rohappy / Shutterstock.com

Ali, ni slutila nisam, da ću za tako kratak vremenski period postići jedan ogroman uspjeh za sve sadašnje i buduće trudnice, da ću se ja izboriti za to da imaju nešto što je sasvim normalno u svim normalnim državama, a to je besplatna neophodna terapija u trudnoći.

Ne mogu vam opisati koliko sam ponosna i srećna. Ponosna na sve vas, drage žene, koje ste se javile, koje ste odlučile da me podržite, koje nećete da ćutite i trpite nešto jer tako mora. Koje ste svjesne da nije normalno da trudnica plaća i do 90 KM mjesečno samo za jedan lijek koji joj je neophodan, a gdje su vitamini i drugi lijekovi, jer se sve plaća.

Nisam mogla da vjerujem kada me je novinarka nazvala i rekla da je premijer podržao moju inicijativu. Znala sam da će se to sigurno desiti, ali nisam ni sanjala da će za svega jedan dan.

Pravi bejbi bum na porodiljskom odjelu u Mejnu

I da, zvanično mogu da kažem da je tačno, Utrogestan će vrlo brzo biti na listi besplatnih lijekova, napisala je Bjelica na svom blogu.

Upravo sam dobila i potvrdu iz Fonda zdravstvenog osiguranja, prenosim vam njihov odgovor:

– Fond zdravstvenog osiguranja RS već razmatra uvođenja lijeka „utrogestan“ na listu, te pozivamo zastupnike ovog lijeka da nam se obrate, budući da do sada, iako smo već nekoliko puta to sugerisali, takav prijedlog za stavljanje ovog lijeka na listu nije stigao na adresu FZO RS.

Uprkos tome, Fond je već počeo da radi farmakoekonomske analize i procjene naših finansijskih mogućnosti kako bi stvorili pretpostavke za stavljanje ovog lijeka na listu, a svjesni činjenice da veliki broj trudnica koristi ovaj lijek što za njih iziskuje velike troškove – kažu u Fondu.

Neka bude da su već planirali da stave utrogestan na listu i bez naše inicijative, neka bude da naša inicijativa nije glavni pokretač, da snaga toliko, žena koje su se pobunile, nije inicijator svega.

Neka bude kako god, samo neka Utorgestan konačno bude besplatan. Neka trudnice ne brinu, pored svega, da li će moći da kupe taj preskupi lijek, da li će moći da izguraju trudnoću ako ga ne kupe jer nemaju “od čega”, jer imaju još djece i druge troškove. Neka više ne brinu jer će moći da ga dobiju besplatno, kako i treba da bude.

Kako god, ponosna sam i nastavljamo dalje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije