Praktična Lola

Jedna fotografkinja je na poseban način sačuvala sjećanje na jednu bebu

Gorko-slatko nije ni blizu dovoljno dobro da se opiše fotografija novorođenčeta Leti, pored, onoga što je trebao biti njen brat blizanac, Džejms (James).

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: KATE SCHWEITZER - popsugar.com

Foto: Jessica Young - popsugar.com

Fotografija koja pokazuje Letijinu rozu dekicu koja je pomoću čvora povezana sa praznim plavim smotuljkom, je simbol radosti jednog života, ali i nevjerovatne tuge gubitka drugog.

Za Heder Boumen (Heather Bowman) – koja je godinama pokušavala ostati trudna pomoću raznih tretmana plodnosti, da bi, kao single žena, mogla postati majka – ova je fotografija i simbol postizanja nemogućeg.

“Moj je put bio izuzetno dug”, rekla je za Popsugar. “Kako sam se približavala 36., bila sam single, a uvijek sam sanjala o tome da postanem majka. Nisam bila spremna na to da žrtvujem majčinstvo jer još nisam našla partnera.”

Imala je spontani u 2017., a onda je, nakon samo nekoliko mjeseci, ostala trudna, ali je blizance izgubila u 16. sedmici. Nakon što je odradila niz testova, doktori su ustanovili da je ona dio jednog postotka žena koji ima stanje koje se naziva “pregrađena maternica”.

Fotografkinja teško bolesne mališane pretvara u leptire, vitezove, vilenjake…

Kada je saznala da je trudna bila je izvan sebe. Ali kada je saznala da nosi blizance, uplašila se da neće moći iznijeti trudnoću do kraja.

“Na svaku bol, trzaj, grč sam pomislila da je nešto pošlo po zlu.”

Nakon 17 sedmica, doktori na ultrazvuku nisu mogli čuti otkucaj srca njenog sina. Bila je slomljena i zabrinuta odjednom. “Morala sam da ostanem pozitivna zbog svoje ćerke… Da će ona biti ok.”

U februaru je rodila Leti i Džejmsa, carskim rezom u 36. nedelji trudnoće – i plač male Leti je bio “najveće olakšanje koje sam ikada osjetila”.

Tako da je, kada je organizovala fotografisanje za svoju djevojčicu, ispričala čitavu priču fotografkinji Džesiki Jang (Jessica Young), a ona joj je rekla da ima “divnu ideju kako da oda počast njenom bratu blizancu… ako je to ok?”

Odmah se rasplakala čim je vidjela dekicu i anđeoska krila.

“Kad je postavila Leti na njeno mjesto, sve što je moja malena mogla je gledati ka mjestu na kojem je njen brat trebao biti”, rekla je. “Nisam mogla da ne zamislim da je on tu, te joj na taj način daje do znanja da će uvijek biti tu za nju. Leti se nasmijala iskreno nekoliko puta. Zauvijek ću čuvati ovu fotografiju.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije