Hrabra LolaNaslovna vijest

Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma: Ponosno su stale pred kamere i pokazale ožiljke

Ovakav nastup na televiziji se rijetko viđa.

Redakcija

Izvor: Provjereno - dnevnik.hr

Foto: novatv.dnevnik.hr

Svakoga dana u Hrvatskoj od karcinoma dojke oboli gotovo sedam, a umru tri žene.

Nerijetko, više od same borbe s bolešću, više od rezova, ožiljaka i kemoterapija bole predrasude, stigma i pogledi. Sve to na svojoj su koži osjetile Nada, Ljiljana i Ana.

Žene su to koje su rak dojke pobijedile i po nekoliko puta, koje jako dobro znaju kako je to kada se na njih gleda s gađenjem i reagira okretanjem glave.

Baš zato, kako bi osnažile druge oboljele i pokazale da ženstvenost ne može odrezati niti jedan kirurški nož, one su se pred kamerama emisije Provjeren skinule i ponosno pokazale svoje ožiljke, bez straha i bez srama. Pred profesionalnu fotografkinju stale su s osmijehom od uha do uha, prkoseći i ožiljcima, i bolesti, i stereotipima o tome što žene čini ženstvenima.

Nada Đurinec je 60-godišnjakinja koja kaže kako ju je rak naučio živjeti u trenutku i uživati u sitnicama.

Foto: novatv.dnevnik.hr

“Puno žena ne želi pričati o tome, puno žena misli da manje vrijedi zbog toga. To je sve život. Ozbiljno, to vam je sve život. Ja vam nemam s tim problema, vjerovali vi ili ne, a nemam pojma kaj me čeka. To budemo vidjeli”, govori Nada.

Ljiljana Pranjić ima 52 godine, a već 18 i pol godina živi s rakom i rak ju je, kaže, promijenio kroz pet velikih pobjeda.

Foto: novatv.dnevnik.hr

“Zamaralo me što drugi misle o meni. Bilo mi je strašno, dapače, bilo mi je važnije što drugi misle o meni nego što ja sama o sebi mislim”, govori Ljiljana i nastavlja: “tko je od nas došao do 52 godine, a da nema nekakav ožiljak? Dapače, ožiljak je nešto što nam govori o nama. Nitko od nas nije neoštećen, ali ti ožiljci, oni su bogatstvo.”

Ana Crnoja ima 46 godina, supruga je i majka troje djece, a prvi karcinom otkriven joj je kad je imala 33. Poklonila je svoje povjerenje Provjerenom da bi, jednako kao i Nada i Ljiljana, osnažila druge žene koje sada vode svoje najteže bitke.

Foto: novatv.dnevnik.hr

“Upoznala sam žene koje se nikad nisu pogledale u ogledalo i vidjele svoj ožiljak. Ako bilo kome maknem taj strah, ja mislim da je moja misija uspjela”, kaže Ana.

Tri hrabre žene sretne su jer im je rak izgradio samopouzdanje i dao snagu da se skinu, stanu pred objektive, pokažu svoje ožiljke i sruše predrasude te pokažu kako izgledaju pobjednice.

Lijlana, Ana i Nada

Dobile su bitku za život, ali ostale bez dojki. Prkoseći i ožiljcima i stereotipima što žene čini ženstvenima – učinile su nezamislivo, razodjenule se!

Gepostet von PROVJERENO am Donnerstag, 28. März 2019

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije