Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Mila, djevojčica kojoj dugujemo mnogo

Mila Rončević je dvogodišnjakinja koja se pola života bori sa leukemijom (akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7).

Piše: Jelena Pralica

Foto: Marin Rončević / Facebook

Nekoliko proteklih dana u Hrvatskoj, ali i regionu, pa i cijelom svijetu se vodi bitka s vremenom, jer Mila mora na liječenje u Ameriku, u Children’s Hospital of Philadelphia, a za to je potrebno 2,8 miliona dolara.

“Javnost mora znati da se tu ne radi o samo jednom lijeku ili o grupi lijekova. Radi se o cjelogodišnjem tretmanu, postupku. I u tom postupku oni uključuju ne samo ostanak pacijenta po godinu dana u bolnici, u vrlo skupim uvjetima i vrlo restriktivnim, zaštitnim uvjetima za pacijenta, nego i sve dijagnostičke metode koje su individualne, cjelokupni terapijski postupak, uključujući i transplantaciju i sve to košta. I taj trošak izgleda javnosti jako, jako skup, ali to su realni troškovi medicinskog tretmana, koji bi bio vrlo sličan i u Europi, preko 2 milijuna eura sigurno!”, pojasnio je naučnik Ivan Đikić, profesor MF Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

U očaju, njeni roditelji su se prošle sedmice obratili javnosti, moleći za pomoć. Mnogi su se ubrzo digli na noge – za Milu su pokrenute mnoge manje i veće akcije širom Hrvatske, ali i dalje, ljudi su uplaćivali u evrima, dolarima, francima… za Milu su se rasprodavale stvari, postavljale donatorske kutije u kafićima, prodavnicama, frizerskim salonima. Uključili su se sportisti i brojne druge javne ličnosti. Ipak, pobjednici su i ovaj put bili obični mali ljudi, koji nisu sjedili skrštenih ruku, nego su na sve načine nastojali da pomognu jednom djetetu i njegovim roditeljima.

I ono što je možda u jednom momentu izgledalo kao nedostižno, za svega nekoliko dana je postalo java.

Brojčanik se na stranici Life for Mila juče ujutro popeo na nešto više od 1,5 miliona dolara, ili 10 mili0na kuna, ali u tu cifru nisu bile uključene uplate na inostrani žiroračun i netbanking uplate od vikenda, koje su sjele danas, kao ni donacije koje su prikupljene na humanitarnim događanjima koji su se ovog vikenda održavali po cijeloj Hrvatskoj.

Foto: Marin Rončević / Privatna arhiva

Danas su Milini roditelji, Sanja i Marin Rončević objelodanili da je za liječenje njihove kćerke prikupljeno 26 miliona kuna (cilj akcije bio je prikupiti 2,8 miliona dolara, odnosno 18,5 miliona kuna). 

“Ono što se desilo za spas male Mile, ne da nije bilo očekivano ni u najluđim snovima, desio se moment koji je promijenio svijest naroda, ovo se pretvorilo u nadnacionalni projekt u koji su se svi uključili”, kazao je Milin tata marin Rončević, a prenio hrvatski RTL, te dodao da će svoj vlastiti novac odmah donirati nekom drugom bolesnom djetetu jer je za Milu prikupljeno više nego što je potrebno.

Rončevići bi sutra naveče trebalo da stignu u Filadelfiju, gdje će odmah krenuti s terapijom za Milu. Za avionske karte su se takođe pobrinuli drugi, a pojedini su nudili i smještaj za ovu porodicu.

Mila je vratila vjeru u ljude. I zbog toga joj dugujemo mnogo.

Dugujemo joj zbog toga što se za teško oboljelu djecu i dalje skupljaju novci dobrom voljom i željom ljudi.

Dugujemo joj jer nas je podsjetila šta znači biti human i koliku zapravo moć imamo, možda ne kao pojedinci, ali da zajedno možemo čuda.

Dugujemo joj jer nam je pomogla da savladamo još jednu lekciju iz ljudskosti.

Dugujemo jer nas je podsjetila da samo u svemu isti, pa i u bolesti koja ne bira, a da razlike sami pravimo.

Dugujemo jer nas je spojila, ujedinila, jer je učinila da dišemo kao jedno.

Dugujemo jer je njena borba borba za svu djecu.

Dugujemo jer je sa svojih 730-ak dana pokazala da je lavica.

Dugujemo jer nam je danas bilo teško ustati zbog pomjerenog sata, a njoj vrijeme curi.

Dugujemo jer mi i samo mi možemo i moramo da brinemo o onima na kojima svijet ostaje i kojima taj isti svijet ostavljamo, pa nek onda bude što bolje mjesto.

Dugujemo jer ne smijemo dozvoliti da više nijednom roditelju bolest otme dijete, a da mi ne poduzmemo ništa, vjerujući da će neko drugi.

Dugujemo jer je danas Mila a sutra ko zna ko, ko zna čije dijete.

Dugujemo jer njenoj porodici koja je rasprodala sve da je spasi dugujemo siguran dom, da Mila ima gdje da se vrati.

Dugujemo jer Mila treba da doživi još nebrojeno koraka, osmijeha i zagrljaja, ali i bezbroj nestašluka i da joj slome srce, ali samo ljubavlju.

Dugujemo jer je ona ljubav, vjera i nada.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije