Radoznala Lola

“Mislite na majke koje imaju sinove i sljedeći put razmislite da uzmete farmerice umjesto helanki”

Pismo jedne majke koju brine veliki broj devojaka u helankama na univerzitetskom kampusu u Indijani izazvalo je burne reakcije i proteste.

Redakcija

Izvor: BBC na srpskom / The Washington Post

Foto: Screenshot / The Washington Post)

“Ja sam samo katolkinja, majka četvorice sinova i imam problem koji samo devojke mogu da reše: helanke”, napisala je Marijen Vajt u pismu objavljenom u studentskim novinama.

Vajt je objasnila da joj je prizor helanki bio “bolno nametnut” za vreme posete sinovima i doveo je do toga da “momcima bude teško da ignorišu” ženska tela.

„Mislite na majke koje imaju sinove sledeći put kada idete u šoping i razmislite da uzmete farmerice umesto helanki”, predložila je studentkinjama Notrdam univerzitata.

Pismo je momentalno izazvalo burne reakcije studentinja. One su poručile da izbor odeće ne bi smeo da im se nameće i da žene treba da nose ono što žele. Studentska grupa “Irci za reproduktivno zdravlje” organizovala je “Dan ponosa helankama”. Želeli su da ohrabre ljude da ponosno nose helanke u kampusu. Događaj je osmišljen kao protest protiv “prastarih seksističkih ideja” po kojima su žene odgovorne za postupke muškaraca koji nisu u stanju da se kontrolišu.

U znak protesta, mnoge studentkinje su na društvenim mrežama podelile svoje fotografije u helankama.

Za neke studentkinje nošenje helanki u kampusu nije bilo ništa novo, međutim protest je podstakao druge da po prvi put obuku spandeks u javnosti.

Postalo je uobičajeno da žene nose helanke i panatalone za jogu i van teretane tokom poslednjih godina, a ovi komadi odeće postali su tema raznih kontroverzi.

Dok su jedni na interenetu preispitivali da li je autor pisma zapravo trol čiji je cilj bio da pokrene raspravu, sajt Washington Post je istakao da ovo nije prvi put da pismo u studentskim novinama dovodi u pitanje oblačenje studentkinja. U otvorenom pismu pod nazivom “Devojke, budite pristojne”, tadašnji student je žestoko kritikovao „neprikladnu” odeću koju su žene nosile u kampusu.

Nikol Vedik, jedna od starijih studentkinja na univerzitetu, rekla je da želi da bude deo protesta, jer “ono što nosi nije poziv za druge da seksualizuju njeno telo”.

Kejt Bermingem, doktorantkinja na univerzitetu, je podelila fotografiju na kojoj je u helankama, uz podsetnik da su žene tamne kože češće meta kritike zbog kršenja nametnutih normi oblačenja.

Izveštaj Nacionalnog ženskog pravnog centra je utvrdio da su tamnopute devojke dobijale oštrije ukore za kršenje pravila oblačenja od belkinja.

Veliki broj ljudi na društvenim mrežama je istakao da im je “bilo inspirativno” da vide i puno muškaraca koji su podržali protest. Jedan student je u novinama objavio odgovor na pismo, podstičući svoje kolegenice sa fakulteta da “nose ono što žele”.

“To kako se oblačite za crkvu nije odraz vašeg karaktera, niti vas način oblačenja diskvalifikuje od toga da vas svi mi ostali tretiramo dostojanstveno i sa poštovanjem”, napisao je on.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije