Lole iz komšiluka

Dok se mi žalimo na loš muzički izbor vozača, nekima je obična vožnja autobusom samo san

Odgovarajući pristup sredstvima javnog prevoza nešto je što obično podrazumijevamo i o čemu ne razmišljamo mnogo dalje od pritužbi na kašnjenje ili loš muzički izbor vozača, ali, postoje i oni koji svakodnevno nailaze na razne prepreke prije nego što se odluče na jednu običnu vožnju autobusom.

Piše: Staša Nikodinović

Foto: Dejanns / Shutterstock.com

Osobe sa invaliditetom koja žive na teritoriji grada Banjaluke svakodnevno se suočavaju sa nizom prepreka prilikom korištenja javnog prevoza i saobraćajnica, a ovim problemom odlučila se pozabaviti Humanitarna organizacija „Partner” koja je pokrenula kampanju „Hoću i ja da se vozim autobusom”.

Foto: Ander Dylan/Shutterstock.com

Radi se o jednoj od aktivnosti u okviru projekta „Banja Luka – inkluzivna zajednica” koju HO „Partner” realizuje od novembra prošle godine, uz sufinansiranje Grada Banja Luke, a u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji je finansiran od strane Evropske unije i implementiran u sklopu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Koordinatorica projekta Olivera Mastikosa naglašava važnost ovog projekta leži u kreiranju inkluzivnije zajednice u Banjaluci.

„Prije početka ovog projekta postojale su predrasude na obje strane. Kada smo pozivali ljude da učestvuju u ovoj kampanji dosta njih se na početku nije željelo priključiti, jer su imali strahove i predrasude kako će drugi reagovati”, naglašava Mastikosa.

Cilj projekta je omogućavanje ravnopravnog i punopravnog kretanja osoba sa invaliditetom (kako građana, tako i posjetilaca) u Banjaluci kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica kako bi se kreirale iste mogućnosti za sve građane.

Foto: Ander Dylan/Shutterstock.com

Grad reguliše javni saobraćaj Odlukom o javnom prevozu lica i stvari koju donosi Skupština Grada. U okviru postojeće odluke nije do kraja regulisan prevoz lica sa invaliditetom. Svi prevoznici su se obavezali da obavljaju prevoz lica sa invaliditetom prilikom potpisivanja ugovora sa Gradom Banja Luka, a trenutno je na raspolaganju 106 pristupačnih autobusa.

Radenko Rašić, redovni korisnik i osoba sa invaliditetom, redovno koristi dvije gradske linije. I sam je, kaže, imao predrasuda prije nego što se upustio u prve vožnje autobusom.

„Imao sam i sam dosta strahova prije nego što sam počeo koristiti autobus. Hoću li uopšte moći ući u autobus? Kako će se vozač ponašati prema meni?”

On ističe i da je veliki problem što rampe nisu dugo korištene tako da ih je često teško podići i pravilno koristiti.

Dušica Lipovac, portparolka HO „Partner”, koja je i sama osoba sa invaliditetom, dodaje i da su iskustva sa drugim putnicima u autobusu različita.

„Neki od ljudi odmah žele pomoći, a nekad moram insistirati vozaču da mi spusti rampu nakon što mi prvo kaže da nema rampe u autobusu, iako znam i vidim da ima. Često drugi putnici negoduju i kada izlazim na prva vrata zato što mi je tako lakše sići i pitaju me zašto ne mogu izaći na srednja vrata”.

Foto: etrafika.net

Prvi dio ove kampanje počeo je danas, a trajaće i sutra, kada će se učesnici i aktivisti, u periodu od 11 do 14 časova, voziti javnim prevozom (linije 1, 2, 8, 9 I, 10, 13, 13 A, 14, 19 i 20) te tokom vožnje apelovati na vozače i edukovati ih o značaju pristupačnosti javnog prevoza i za osobe sa invaliditetom.Kampanja se nastavlja 9. i 10. aprila, na Trgu Krajine, a projekat traje do kraja juna ove godine.

I zaista, kad se sljedeći put požalimo na već pomenuto kašnjenje (za šta, naravno, nema previše opravdanja) ili muzički izbor vozača autobusa, sjetimo se da samo u Banjaluci živi, procjenjuje se, 500-600 osoba sa invaliditetom koje su u prilici da svakodnevno koriste javni prevoz, što bi itekako uticalo na njihovu samostalnost, ali to ne čine jer im on u potpunosti nije prilagođen.

Šta tek da kažemo o manjim sredinama svuda oko nas, u kojima ovakve vrste prevoza nema i gdje su osobe s invaliditetom na neki način zarobljene u svoja četiri zida?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije