Lole iz komšiluka

Budi promjena! Izbori se za ravnopravnost! Potpiši peticiju!

Građanska inicijativa ”IZBORI se za RAVNOPRAVNOST” ima za fokus uticaj na društveni i ekonomski angažman žena za budućnost Bosne i Hercegovine.

Jelena Pralica

Foto: izborise.com

Zalaže se za implementaciju svih zakonskih okvira o ravnopravnosti spolova te kreira zajednicu (platformu) koja će biti partner svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine. Cilj kampanje “IZBORI se za RAVNOPRAVNOST” je skupiti 100.000 potpisa podrške peticiji o ravnopravnosti spolova.

Budi dio promjene i daj svoj potpis za peticiju #100 000! To možeš već sad, klikom na OVAJ LINK.

“Broj potpisa peticiji za ravnopravnost spolova raste iz minute u minute, a nakon što dostignemo 100.000 potpisa podstaknut ćemo donosioce odluka na punu implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini jer to je veliki korak ka zdravom društvu jedne države”, kazala je Azra Delmanović, koordinatorica inicijative “IZBORI se za RAVNOPRAVNOST”.

U Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH piše da jednaka zastupljenost muškaraca i žena u politici postoji kada je jedan od spolova zastupljen sa 40% od ukupnog broja kandidata i kandidatkinja. Niti u jednoj od 14 vlada u BiH od njihovog osnivanja pa do danas nije ispoštovan ovaj član 20 Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Nas 100.000, a 1 razlog – RAVNOPRAVNOST!

Jedan od ciljeva kampanje jeste prikupiti 100.000 potpisa podrške inicijativi za rodnu ravnopravnost, nakon čega će, navode iz ove građanske inicijative, podstaknuti donosioce odluka na promjene i poštivanje Zakona o ravnopravnosti te promijeniti širu sliku javnosti.

Do sada je peticiju potpisalo više od 22.ooo ljudi, širom BiH.

“Pozivamo sve žene i muškarce da zajedno, kao ravnopravni partneri, učestvujemo u kreiranju boljeg društva danas, ali i da stvaramo zajedničku viziju boljeg društva za sve u budućnosti. Samo odlučni i ravnopravni možemo mijenjati svijet”, poručuju okupljeni oko ovo inicijative.

Kampanja je zvanično počela na Međunarodni dan žena, od kada su volonteri i volonterke, njih ukupno 60, svakodnevno na ulicama gradova BiH te građani i građanke peticiju mogu potpisati kod njih, a ukoliko nisu tako u mogućnosti, onda to mogu uraditi online.

“Već dugo volontiram, ali do sada mi je ovo najdraži angažman jer pored glavnog cilja RAVNOPRAVNOSTI, pruža priliku mladim ljudima da se druže i upoznaju i da upravo oni budu dio promjene o kojoj će se sutra pričati”, kazala je Almedina Hrnjić, volonterka iz Zenice.

Inače, sve informacije o kampanji, o kojoj će uskoro biti riječi i na Festivalu savremene žene u Tuzli, možete pronaći na web stranici www.izborise.com.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije