Zabavna Lola

Da li mi se piški ili sam napaljena?

Neki ljudi imaju poprilično lude ideje o tome kako funkcioniše žensko tijelo.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: healthline.com

Foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Jedna brzinska pretraga na web pretraživaču Yahoo može vas dovesti do prilično nevjerovatnih pitanja o ženskom tijelu, kao što je npr. naš favorit “Da li djevojke piške iz zadnjice?”

Da, žene su ponekad stvarno misterija. Prilično smo dobre u prepoznavanju novih kila, čudnih bubuljica i bora na koži. Ali, ponekad, ni same nemamo pojma šta se tačno dešava sa našim tijelom i ostajemo zbunjene.

Ovo su neka od tih pomalo čudnih pitanja koja su se većini žena vrzmala po glavi u nekom trenutku života.

Da li mi se piški ili sam napaljena?

Čini se kao da tu nema puno dileme, zar ne? Konobar vam je dosuo vode u čašu već barem četiri puta: mora da vam se ide u WC. Konobar je baš mnogo sličan vašoj bivšoj simpatiji: mora da ste napaljeni. Pa, možda će vas iznenaditi to da se vrlo lako može raditi i o jednom i o drugom.

Pun mjehur može pritiskati pojedine osjetljive dijelove ženskih genitalija, kao i one dijelove koji su zaduženi za spolno uzbuđenje, poput klitorisa. Ako vas potreba za mokrenjem mnogo ometa i ne dopušta vam da razmišljate o bilo čemu drugom, obavite nuždu prije nego što pređete na bilo koju drugu vrstu aktivnosti ?

Foto: healthline.com

Da li se radilo o žestokom sex-u ili trebam dobiti menstruaciju?

Već znate da vaši delikatni ali izdržljivi ženski dijelovi mogu pretrpiti dugačke vožnje biciklom, brazilsku depilaciju i vrlo uske traperice, ali kada na gaćicama vidite malo krvi prije očekivanog termina može nastati panika. Uzrok zavisi od perioda u mjesecu, kao i vaših aktivnosti od prethodne večeri.

Postkoitalno krvarenje (odnosno krvarenje poslije sexa) može se dogoditi prije početka menstruacije, budući da orgazmi utiču na kontrakciju mišića uterusa. To može uticati na proširenje cerviksa i dovesti do toga da djelić menstrualne krvi “pobjegne” van prije termina.

Foto: healthline.com

Radi li se o znoju ili nešto curi iz mog tijela?

Trudnice i mlade mame obično znaju kada nešto curi iz njihovog tijela, bilo da se radi o mlijeku iz njihovih grudi ili o amniotičkoj tekućini. Ali, ako niste novopečena mama ili trudnica sigurno je bio trenutak kada ste se zapitali: da li se znojim ili to iz mene nešto curi?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je da provjerite sami o čemu se radi za početak. Ako se vlažnost pojavila oko područja bradavica, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa vašim doktorom.

Kao i sa mnogim drugim bolestima kojima su žene podložne i ovdje je vjerovatno riječ o misteriji, a mogući krivci mogu biti medikamenti, herbalni suplementi ili.. vjerovali ili ne, pretjerano igranje bradavicama. Ako ne možete utvrditi šta tačno curi iz vaših bradavica najbolje je konsultovati se sa stručnjakom.

Foto: healthline.com

Da li ćelavim ili samo dugo nisam očistila četku?

Da li vaša četka podsjeća na malo dlakavo stvorenje iz šume ili ste već lagano započeli svoj put ka ćelavosti? Prije svega, važno je zapamtiti da svi mi gubimo dosta kose svakodnevno. Dovoljno je znati informaciju da prosječna osoba izgubi oko 100 dlaka dnevno, što znači da ste samo tokom čitanja ovog teksta izgubili barem jednu dlaku.

Ako sumnjate da gubite više od standardne količine kose vrlo je moguće da se radi o stresu. Povećani gubitak kose nije neuobičajen tokom stresnog perioda, a gubitak kose povezan je i sa nedovoljnom količinom proteina u ishrani. Jedite više jaja, mesa i pasulja.

Foto: healthline.com

Da li sam trudna ili sam samo baš u formi?

U zavisnosti od toga u kojoj ste životnoj fazi, izostala menstruacija može značiti da se dobili neku veoma srećnu ili veoma lošu vijest, a može značiti i da ste postali CrossFit trener.

Kod žena koje se intenzivno bave sportom nije neuobičajeno da se javi amenoreja, odnosno izostanak menstruacije. Razlog su intenzivne vježbe koje smanjuju nivo estrogena i progesterona.

Foto: healthline.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije